У Львові втрачені історичні пам’ятки відтепер можна побачити у 3D

У Львові втрачені історичні пам’ятки відтепер можна побачити у 3D

Фото, відео
Укрінформ
Інтерактивний тур доповненої реальності про втрачені пам’ятки міста презентували у Львові. Прогулятися величними спорудами, втраченими назавжди, можна завдяки виставці, яку розмістили на площі Ринок, біля міськради.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Цього разу у нас виставка дещо незвична – про доповнену реальність, про ті пам’ятки Львова, які, на жаль, втрачені. Це Краківська брама, яка була на північний частині оборонних укріплень, це Високий замок, який був розібраний в ХІХ ст. Також Ратуша, попередниця теперішньої будівлі, яку теж в ХІХ ст. розібрали, а на її місці збудували теперішню. Це синагога Золота Роза», – розповів керівник ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

У межах цього проєкту біля входу до Ратуші встановили стенди, на яких зображено зруйновані пам’ятки архітектури, відтворені за допомогою технологій доповненої реальності.

Засновник стартапу Chameleon Age Ігор Ковалишин розповів, як користуватися додатком та побачити, який вигляд мали ці об’єкти на локаціях у місті. По-перше, слід підійти до стенду де зображені руїни пам’ятки, відсканувати QR-код, далі – завантажити додаток та відкрити платформу доповненої реальності і обрати «Львів» та споруду, зображену на стенді. Потім слід відкрити камеру – і з’являється споруда в реальному розмірі. Програма надає можливість гуляти пам’яткою, робити фото, слухати довідкову інформацію.

«Ми займаємося спорудами, які ніколи не відбудують, як, до прикладу, Високий замок. А завдяки додатку можна побачити, прогулятися. Також це і престиж для міста, і історична складова, і освітня: ми хочемо, щоб школярі, студенти чи історики на цьому вчилися. Відтворення – історично достовірні, і архітектурно все правильно. Консультуємося з істориками, як все відновлювати, і тоді робимо 3D-модель. А програма відтворює і колізей, і замок – все в реальному розмірі», – додав Ковалишин.

Як повідомили розробники, додаток Chameleon Age – це перший схожий в Європі стартап у сфері інтерактивно-історичних реконструкцій з допомогою технологій доповненої реальності.

Фото, відео: city-adm.lviv.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-