У Херсоні після ремонту відкрили Музей природи

У Херсоні після ремонту відкрили Музей природи

Фото
Укрінформ
У Херсоні після ремонту відкрили Музей природи (який наразі є частиною комплексу обласного краєзнавчого музею), що розташований у будівлі, спорудженій на початку ХХ століття.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будівля непроста, вона будувалася саме як музей», – зазначила директорка Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяна Братченко на відкритті Музею природи.

Вона підкреслила, що це унікальна для України історія, адже зазвичай музеї розташовані у спорудах, що були для них пристосовані пізніше, а не збудовані спеціально.

Ремонт музею тривав у кілька етапів, кошти виділялися з державного й обласного бюджетів. У попередні роки, зокрема, навели лад у підвалах, потім за рахунок 1 млн 200 тис. грн укріпили фундамент будівлі, що просідав і перекриття цокольного поверху.

«А вже у поточному році ми отримали близько 3 млн грн і завершили повністю реставрацію фасаду будівлі з заміною віконних блоків. Відзначу, що частину віконних блоків на фасаді ми реставрували, а не замінили – це ті самі блоки, що були встановлені під час спорудження будівлі», – зазначила у розмові з кореспондентом агентства директорка обласного краєзнавчого музею.

У Херсоні після ремонту відкрили Музей природи / Фото: Ірина Староселець, Укрінформ

Вона підкреслює, що 150 тис. грн були виділені на ремонт також і зі спецфонду музею, це кошти, які сплатили відвідувачі музею за квитки. Таким чином збереглася традиція – адже будувався музей на початку ХХ століття не лише за кошти Херсонського губернського земства, але й за доброчинні внески містян.

Як розповідають у музеї, херсонські проєктанти наполягли, щоб фасад був пофарбований в «охру», підбирали під колір ракушняку, що є характерним саме для південних міст. На фасаді будівлі також з’явилися фігурки бджілок – вони розміщені біля отвору, в якому живе рій живих бджіл. Це символічно, що у стінах Музею природи поселилися бджоли і, звісно, виселяти їх не стали, зазначили музейники.

Саме у цьому музеї зберігається скелет кита фінвала.

«Це один з найбільших музейних предметів – довжина його 26 метрів», – розповіла завідувачка Музею природи Алла Дерюжина.

Кит був добутий китобоями України біля берегів Антарктиди. Завдяки тому, що у музеї від початку не було перегородок, цей експонат, що подарували музею моряки у 60–х роках минулого століття, музейні працівники змогли скласти та розмістити у 90-х роках на другому поверсі. Він став частиною експозиції про скарби світового океану, що вже відновили після ремонту будівлі, як і дві невеликі виставки у холі музею – такий дарунок до новорічних свят вирішили зробити працівники музею для містян і гостей Херсона. Як підкреслила Братченко, на відкриття музею після ремонту чекали не лише херсонці, а й мешканці інших міст України, зокрема Одеси, Мелітополя, Запоріжжя.

На відновлення інших експозицій музею потрібно ще кілька місяців.

Як повідомляв Укрінформ, будівля Музею природи – пам’ятка історії та архітектури, зведена на початку ХХ ст. за кошти Херсонського губернського земства та доброчинні внески містян. Музей відкрився у січні 1906 р. і був єдиним в Україні приміщенням, побудованим саме для музейної експозиції.

Тут зберігаються експонати, які лишив після себе знаний у світі вчений і засновник херсонського Музею природи Йосип Пачоський. Це був ботанік, зоолог, один з фундаторів природно-заповідної справи України та Польщі.

Будівля музею і його колекції збереглися у роки Другої світової війни, пережили окупацію. У 1963 році два головних музеї Херсона – природничий та історичний об’єднали в один, і він почав називатися краєзнавчим музеєм. Тоді будівля природничого музею перейшла у власність інших установ. А у приміщенні сучасного краєзнавчого музею з’явилась нова експозиція, де вагоме місце посіла колекція Пачоського. Проте ентузіасти – громадськість і музейні працівники – повернули у 1989 році будівлю колишнього природничого музею, і тут знову розмістився музей природи. Але будівля цього музею перебувала до цього часу у поганому стані – вона мала обшарпаний фасад, а фундамент просідав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-