На диво активно, або Де і як відпочивали українці у друге літо ковіду

На диво активно, або Де і як відпочивали українці у друге літо ковіду

Укрінформ
У Туреччину подалися близько 60% українських туристів і встановили там рекорд докоронавірусних часів

Основний сезон відпусток завершився, і цього року багатьом українцям, на відміну від минулого, вдалося його провести за кордоном. Туризм, який за час пандемії постраждав чи не найбільше (за 5 місяців 2021 року падіння порівняно з докоронавірусними часами склало 85%), наразі потроху відновлюється, заявили у Всесвітній туристичній організації ООН (UNWTO). Та це можна було помітити й без статистичних даних туристичних організацій – просто гортаючи стрічку новин у соцмережах. Настрій більшості дописів однозначно передавав: цього відпочинку люди зачекалися і прості речі, як от можливість побути біля моря й поніжитися під сонцем, усі сприймали як справжнє свято. 

Про пандемію нагадувала лиш дорога до курорту

Олена Черкасець цього року відвідала Туреччину наприкінці серпня. Каже, що  полюбила тут відпочивати - кожного разу відкриває щось нове, але водночас незмінним залишаються гостинність місцевих жителів, неймовірна краса природи, чисте море і … солодка пахлава. Щодо вражень відпочинку у часи ковіду, розповідає, що якби не транспорт та супермаркети, які періодично нагадували про наявність пандемії, можна було б подумати, що вона уже зникла. А це далеко не так. Втім, у нас тут мова про враження і настрій.

«Після того, як ми приземлилися,  побігли підшукувати свій трансфер, що доправляє туристів до готелю. Звісно, що ми як законослухняні українці, та ще в чужій країні, понатягали маски аж до вух. Але дівчина-гід одразу нас розслабила, мовляв, якщо ви одягаєте для власної  безпеки - будь ласка, якщо для того, що «треба» - знімайте й не мучтеся. За хвилину маски в усіх були перекладені в кишені.  В готелі в масках із усього персоналу були тільки кухарі. Вони були одягнені ще й у рукавички і подавали туристам страви, оскільки тепер шведський стіл дещо інший. Серед відпочивальників у масках ми не бачили жодного. Не змушували одягати їх і в місті у турецьких крамничках. Утім у масмаркетах LC Waikiki і подібних при вході стояла дівчина і просила одягти. При проїзді у міському транспорті також обов’язкова наявність одягненої маски, утім у мечеть впустили й без неї», - ділиться враженнями Олена Черкасець.

Особливістю відпустки  в нинішні неспокійні часи пандемії стало й те, що планувати її довелося пізніше, ніж зазвичай. Та же пані Черкасець пише, що коли раніше, вона надавала перевагу ранньому бронюванню й купувала путівку в січні-лютому, то цього року придбала її у травні, щоб розуміти, як складається ситуація з пандемією. «Такий відпочинок нам обійшовся зі знижкою 24 тисячі на двох на 7 ночей зі знижкою. Початкова вартість була 28. Вартість за тур не була вищою, ніж у минулі роки. Приблизно однакова. Та плюс тести на антиген 1200 з кожної. Утім, як показали мої власні дослідження, його можна придбати удвічі дешевше на інтернет-сайтах», - підсумовує Олена.

Такого попиту на відпочинок в Туреччині не було навіть до пандемії

Для більшості українських відпочивальників, які подорожували за кордон, Туреччина стала хедлайнером літнього сезону. Видання Turizm Gazetesi навіть повідомило, що Україна стала єдиною країною, яка перевищила показники відвідуваності періоду до пандемії в Анталії. У 2021-му кількість туристів з України зросла на 220% (за період із 10 січня по 30 серпня), порівняно з попереднім роком, і склала 859 тисяч. Водночас як у 2019 році з України прибуло 596 тисяч туристів. Навіть лмпневі пожежі в Туреччині не надто позначилися на турпотоці, кажуть експерти галузі.

З чим пов’язаний такий ажіотаж? Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук говорить, що збільшення кількості рейсів до Туреччини пов’язане з тим, що Європа була закрита - ті туристи, хто планували відпочивати на європейських курортах, поїхали в Туреччину.

Водночас у Rozetka.travel відмічають, що Туреччина  вже багато років популярна серед українців і навіть зміна умов перетину кордону не впливала на вибір користувачів. «Лише дві години летіти, всіма улюблений «ол інклюзів», хороший сервіс та справді чудове море. Це дуже комфортна країна для відпочинку як з родиною, так і для пар або молоді», - каже Олена Гейченко, керівниця відділу маркетингу і піару компанії. 

Вона додає, що цього року були суттєві коливання цін. «На початку сезону, у квітні та на початку травня, дуже низькі ціни були пов`язані з введенням обов`язкового заповнення онлайн-форми та локдауном у Туреччині. Наприклад, 10 днів відпочинку в готелі 5* на першій лінії від моря з якісним сервісом на системі харчування ультра все включено коштувало ~18-20 тисяч гривень за двох. Був короткий термін всередині травня, коли туристам з України дозволили в’їзд без ПЛР-тестів, тоді ціни різко зросли на 30-50%. Але не можна сказати, що ціна на відпочинок в Туреччині влітку була надто вже дешевою, ціни трималися на рівні доковідного 2019 року. Виключенням є період, коли була біда з пожежами в курортних регіонах. Ціни знизились дуже суттєво, на 40-50%. Але як тільки ситуація стабілізувалась - вони знову зросли», - пояснює Олена Гейченко.

Що простіше в’їхати – то більше туристів, як от у Греції

Якщо Туреччина була на першому місці за  відвідуваністю (за даними Rozetka.travel Туреччину обирали більш ніж 60% користувачів), то на другому опинився Єгипет, а далі - Греція. Готелі в Греції були переповнені туристами, зокрема і з України. Турпотік авіапасажирів до Греції досяг рівня рекордного 2019 року і навіть перевищив його на 2%, повідомили в Financial Times. Підвищена популярність Греції серед  українців цього року була пов’язана з тим, що вона однією з перших країн ЄС відкрила для нас свої кордони і мала лояльні умови в’їзду (приміром, при в’їзді приймали тест на антиген, а не лише ПЛР). Ціни в готелях Греції, звісно, були традиційно вищі за Єгипет і Туреччину – починаючи від 20 тисяч гривень на двох в тризірковому готелі і сягали 56 тисяч в п’ятизірковому за вартість путівки  з перельотом, яка включає лише сніданки.

Власне, саме спрощені умови в’їзду і стали чи не основним критерієм вибору напрямку для відпочинку, каже Володимир Царук. «Ринок поступово відновлюється. Авіасполучення по тих напрямках, де воно відкрилося, було навіть вищим, ніж до пандемії в 2019. У Туреччину щодня було по 25-30 рейсів. Досить непогано себе проявили Єгипет і Чорногорія. Взагалі туристи їхали у ті країни, де було менше регуляції та запобіжників. Наприклад, у Чорногорію в деякі дні було по 4-5 рейсів на день з Києва, а з України – по 7-8. Такого не було навіть до ковіду – усе тому, що країна мала лояльні умови в’їзду, навіть ПЛР не треба було здавати. Плюс спрацював відкладений попит – люди рік не подорожували, і як тільки з’явилася можливість, вони одразу вирішили кудись поїхати».

У цілому експерти ринку відмічають, що задоволені тим, як пройшло літо-2021 і сподіваються, що «оксамитовий» сезон теж вдало себе проявить. Щоправда туристам, які лише збираються на відпочинок, варто готуватися до того, що через прогнозоване восени погіршення епідситуції у світі, умови в’їзду і перебування на курортах вже можуть бути не такими лояльними.

Юлія Горбань, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-