Чорнобильський заповідник хоче показати туристам побут поліщуків

Чорнобильський заповідник хоче показати туристам побут поліщуків

Укрінформ
У селі Оташів Іванківського району, що належить до Чорнобильської зони відчуження, планують створити музей-садибу. Тут представлять предмети побуту, знаряддя праці та інвентар, які поліщуки використовували у повсякденному житті.

Як повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник на своїй сторінці у Facebook, нова локація на території, де компактно проживало чимало самоселів, передбачена підписною угодою про співпрацю з ГО "Свободу не спинити".

"У разі успішної реалізації цієї ініціативи, музей-садиба може стати цікавим культурно-просвітницьким і туристичним об’єктом, який відкриє зону відчуження зі ще одного унікального боку – історичного. Така ідея виникла з огляду на те, що перед Чорнобильським заповідником стоять не лише природоохоронні, науково-дослідні чи еколого-просвітницькі завдання, а й водночас історико-культурні", – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Лосенята-погорільці з Чорнобильської зони залишаться у харківському екопарку на рік

Зазначається, що територія заповідника до аварії на ЧАЕС була осередком прадавніх традицій та звичаїв Полісся, що частково збереглися завдяки поставарійним етнографічним експедиціям та певною мірою самоселам, які, попри евакуацію, повернулися у свої домівки ще наприкінці 80-х – на початку 90-х років минулого століття. Вони теж створили свій культурно-побутовий пласт, який заслуговує на вивчення, збереження й популяризацію.

Фото: Денис Вишневський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-