У Вінниці представлять колекцію старовинних тернових хусток

У Вінниці представлять колекцію старовинних тернових хусток

Фото
Укрінформ
У Вінницькому обласному центрі народної творчості у вівторок відкривається виставка тернових хусток «Долі пелюстка – мамина хустка».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила власниця експонованої колекції Ганна Секрет.

«Хустка – це для української жінки річ сакральна, адже була і мірилом статку, і зв’язком поколінь по жіночій лінії, адже її передавали від бабусь і матерів донькам і онукам. Тернова ж хустка була річчю дорогою, її одягали тільки у свята, напинали лише на очіпок, щоб, не дай Боже, від волосся не замастилася», - розповіла Секрет.

Читайте також: В Острозі презентували "Інтерактивний музей стародруків"

Свою колекцію, у якій наразі налічується понад 100 різноманітних напівтернових та тернових хустин, Ганна Секрет збирала майже 40 років. Потрапляли вони до її колекції у різний спосіб: щось купувала, а якісь хустки отримувала у подарунок – дарували навіть із церков. Одна із хустин – справжня історична реліквія родини відомого українського митця, композитора і хорового диригента, послідовника Миколи Леонтовича Родіона Скалецького.

Виставка хусток "Долі пелюстка - мамина хустка" / Фото: Олександр Лапін. Укрінформ

На виставці представлені понад 60 хустин різного розміру й кольору, здебільшого вироблених у ХХ столітті. Також в експозиції представлена скриня, в якій одвіку зберігали свої багатства жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-