У Вінниці показали врятовані й знищені археологічні пам'ятки

У Вінниці показали врятовані й знищені археологічні пам'ятки

Фото
Укрінформ
У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка "Викрадачі минулого. Врятовані та знищені пам’ятки археології".

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила завідувач сектору археології музею Ольга Грабовська.

"Те явище, яке в нас звикли називати "чорною археологією" – грабіжництво, мародерство і тому подібне, – набуло в Україні катастрофічних масштабів. Воно тісно пов’язане з питаннями нелегального обігу культурних цінностей, їх вивезення за кордон. Все це, звичайно, дуже псує авторитет України на міжнародній арені, що сьогодні можна вважати ще одним своєрідним фронтом. Тому це питання дуже складне і дуже важливе", – сказала Грабовська.

За її словами, питання навіть не в тому, що речі потрапляють до приватних осіб, а не до держави: в разі грабунку пам’яток інформація про них втрачається назавжди.

"У випадку проведення археологічних  розкопок інформація відкривається, вона потрапляє до наукового обігу і ми можемо щось дізнатися про наше минуле. Це вже оминаючи питання того, що поповнюються колекції і, звичайно, все це сприяє збільшенню туристичної привабливості нашої держави і окремих її регіонів. Тому вся ця виставка якраз представлена в таких контрастах: результат грабунку пам’яток і результат проведення наукових досліджень", - додала фахівець.

Грабовська підкреслила, що завдання виставки – привернути увагу до проблеми, позаяк пограбування пам’яток набуло масштабу гуманітарної катастрофи.

Відвідувачі виставки можуть побачити унікальні старовинні речі, які назавжди замовкли для науковців, бо були вирвані з історичного контексту. Експозиція  розповідає про зухвалі пограбування й епізоди знищення давніх поселень і могильників на території Вінницької області. На противагу мовчазним артефактам на виставці представлені найяскравіші відкриття професійних археологів.

Читайте також: Археологи розповіли про знайдені унікальні поховання XI століття на Київщині

Наприклад, отримати інформацію про суспільство, побут і духовний світ загадкової трипільської культури ІV-ІІІ тис. до н. е. дали змогу багаторічні дослідження поселень біля сіл Кліщів та Ворошилівка Тиврівського району Вінниччини. А загадковий духовний світ кочівників доби ранньої бронзи розкривають дослідження давніх курганів.

Читайте також: Археологи вперше дослідять Бердичів

На виставці представлені результати роботи українсько-польських експедицій 2011 і 2014 років на території Ямпільського району. Створені на основі знахідок графічні реконструкції дають змогу побачити, який мав вигляд похований біля с. Придністрянське "велетень" та жінка з татуюваннями на руках, чиє поховання відкрили біля с. Пороги. Науковим відкриттям світового рівня залишається комплекс сарматського царя, досліджений 1984 року в одному з порозьких курганів тощо.

Працюватиме виставка до 10 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-