Туристи заважають працювати найбільшому в світі телескопу

Туристи заважають працювати найбільшому в світі телескопу

Укрінформ
Розташований у Китаї найбільший у світі радіотелескоп приваблює так багато туристів, що вони заважають його роботі випромінюванням від мобільних телефонів.

Як пише Platforma, радіотелескоп FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) запустили у вересні 2016 року. Тут працюють кілька сотень науковців, які мають змогу стежити за космічними об'єктами, розташованими на відстані до 11 млрд світлових років від Землі. Проте останнім часом роботу дослідників ускладнили відвідувачі, які перетворили науковий об'єкт на місце для туризму.

Офіційно для відвідування FAST відкрили лише у березні 2017-го. Вже за перші шість місяців тут побували майже 4 млн людей, а до кінця року цифра, як очікується, має зрости до 10 млн. Водночас місцева влада зазначає, що приблизно стільки ж людей відвідують Велику китайську стіну. А, наприклад, тільки 30 травня FAST відвідали 220 тис. осіб – це вдвічі більше, ніж кількість туристів, які відвідують другий за величиною телескоп у світі – в Пуерто-Рико – за цілий рік.

Читайте також: Біля китайського озера з'явилася гігантська черепаха

Завдяки увазі туристів регіон заробив близько 4,6 млрд юанів – на 40% більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Також за рік у найближчому до телескопа місті Кеду відкрилися 46 готелів та понад 100 ресторанів.

Однак науковці з FAST зовсім не радіють такій популярності, бо кожен із цих туристів везе з собою ґаджети, електромагнітне випромінювання від яких може серйозно вплинути на роботу телескопа і вловлювання сигналів з космосу. На ключовий об'єкт, навколо якого встановлено 5-кілометрову ​​зону повного радіомовчання, заборонено заходити з електронними пристроями, як-от смартфонами та цифровими камерами, однак це все одно не допомагає позбутися електромагнітного забруднення, адже ніхто не міг передбачити такої кількості відвідувачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-