Білий дім доручив NASA створити стандарт часу для Місяця - Reuters

Білий дім доручив NASA створити стандарт часу для Місяця - Reuters

Укрінформ
Білий дім доручив космічному агентству NASA створити єдиний стандарт часу для Місяця та інших небесних тіл, аби таким чином встановити міжнародні норми в космосі.

Про це йдеться у службовій записці, з якою ознайомилося агентство Reuters, передає Укрінформ.

Згідно з нею, глава Офісу науково-технічної політики Білого дому (OSTP) доручив NASA спільно з іншими підрозділами уряду США розробити до кінця 2026 року план встановлення так званого "координованого місячного часу" (LTC). LTC стане еталоном часу для місячних космічних апаратів і супутників, які потребують надзвичайної точності для виконання своїх місій.

У доповідній записці керівника OSTP Араті Прабхакара йдеться, що для людини на Місяці земний годинник втрачатиме в середньому 58,7 мікросекунд на земний день і матиме інші періодичні варіації, які ще більше відрізнятимуть місячний час від земного.

Представник OSTP сказав, що без уніфікованого стандарту місячного часу було б складно гарантувати безпеку передачі даних між космічними апаратами та синхронізацію зв’язку між Землею, місячними супутниками, базами та астронавтами. Розбіжності в часі також можуть призвести до помилок у картографуванні та визначенні місцезнаходження на Місяці або на його орбіті, сказав урядовець. Він також зазначив, що в міру розширення комерційної діяльності на Місяці єдиний часовий стандарт матиме важливе значення для координації операцій, забезпечення надійності транзакцій і управління логістикою місячної торгівлі.

Читайте також: У Японії створили пристрій, щоб виробляти водень і кисень на Місяці

Визначення того, як впровадити координований місячний час, потребуватиме міжнародних угод, йдеться у службовій записці, через "існуючі органи стандартизації" та між 36 країнами, які підписали пакт "Угоди Артеміди", що стосується дій країн у космосі та на Місяці. Головні суперники США в космосі, Китай і Росія, не підписали "Угоди Артеміди".

Як зазначається, в рамках програми "Артеміда" NASA має намір відправити місії астронавтів на Місяць у найближчі роки і створити наукову місячну базу, яка може допомогти підготувати ґрунт для майбутніх місій на Марс. 

Як повідомляв Укрінформ, американський роботизований місячний апарат Odysseus від компанії Intuitive Machines зробив перші фотографії з Місяця в межах місії IM-1 та надіслав їх на Землю.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-