Французькі науковці представили найпотужніший у світі МРТ-сканер

Французькі науковці представили найпотужніший у світі МРТ-сканер

Укрінформ
Французька комісія з атомної енергії та альтернативних джерел енергії (CEA) показала перші зображення, зроблені МРТ-сканером Iseult. Апарат, який розміщено в дослідницькому центрі комісії під Парижем, набагато потужніший за звичайний МРТ-сканер.

Він вже надав наддетальні зображення людського мозку, якими поділився навіть президент Франції Еммануель Макрон, передає Укрінформ з посиланням на BFMTV.

"Це найточніше зображення мозку серед коли-небудь отриманих, зроблене завдяки МРТ-сканеру CEA, найпотужнішому у світі. Це великий прорив і величезна надія для вивчення нашого здоров'я. Вітаємо команду проєкту Iseult. Культовий проєкт!", -відреагував президент Еммануель Макрон на своїй сторінці в X.

Апарат магнітно-резонансної томографії допоможе краще зрозуміти, як працює мозок, а в майбутньому досягти прогресу в лікуванні деяких нейродегенеративних і психіатричних захворювань.

Ще зовсім нещодавно, у 2021 році, дослідники з CEA тестувати томограф на гарбузі, перш ніж органи охорони здоров'я дали дозвіл на дослідження на людях.

"Ми повинні були довести організаціям з охорони здоров'я, що таке інтенсивне магнітне поле не впливає на здоров'я", - пояснив Ніколя Булан, науковий директор дослідницького центру.

За останні кілька місяців двадцять здорових добровольців дали право на дослідження свого мозку.

За словами фізиків-науковців, магнітне поле цього незвичайного магніту досягає 11,7 Т (тесла), що дозволяє отримувати зображення в 10 разів точніші, ніж ті, які зараз створюються в лікарнях, де потужність МРТ-сканерів не перевищує 3 тесла.

Для отримання детального результату необхідно всього 4 хвилини у порівнянні з кількома годинами, які довелося б провести для такої ж точності у звичайному сканері.

Читайте також: У Туреччині вперше провели генну терапію проти небезпечних спадкових захворювань

На знімках можна розгледіти крихітні судини, які живлять кору головного мозку, або деталі мозочка, які до цього часу були практично невидимі.

«Тепер ми зможемо краще зрозуміти взаємозв'язок між структурою мозку і когнітивними функціями, наприклад, при читанні книги або виконанні ментальної арифметики", - каже Ніколя Булан.

В центрі апарату МРТ 132-тонний магніт, розміщений у циліндрі завдовжки 5 метрів і такої ж висоти, що складається з котушки зі струмом 1 500 ампер, має отвір завширшки 90 см, в який може поміститися людське тіло. Це технічне досягнення, результат франко-німецького партнерства, на який знадобилось понад 20 років досліджень.

"Пристрій не призначений для того, щоб стати клінічним діагностичним інструментом, але ми сподіваємося, що отримані знання можна буде застосовувати в лікарнях", - підкреслює Ніколя Булан.

Нових здорових добровольців для наступних випробувань мають набрати до кінця літа. Мозок хворих пацієнтів ще кілька років не вивчатимуть.

Як передавав Укрінформ, Ілон Маск заявив, що компанія Neuralink вперше успішно вживила чип у людський мозок. «Перша людина отримала чип від Neuralink і добре відновлюється», - написав Маск в Х.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-