В Україні до середини літа представлять систему розмінування з використанням ШІ - Свириденко

В Україні до середини літа представлять систему розмінування з використанням ШІ - Свириденко

Укрінформ
В українському уряді планують до середини літа представити систему розмінування з використанням штучного інтелекту.

Про це заявила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко на відкритті фотовиставки "Люди, команди і технології для мінної безпеки України", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми співпрацюємо з компанією Palantir (американська корпорація, світовий лідер з розробки програмного забезпечення для аналізу даних - ред.). Вони допомагають нам розвинути підхід до розмінування із застосуванням штучного інтелекту. Ми використовуємо це для прогнозування територій, які потребують розмінування, і визначення найбільш небезпечних ділянок. Я думаю, що приблизно до середини літа ми зможемо продемонструвати підходи, які базуються на даних штучного інтелекту, для побудови належної системи розмінування", - сказала Свириденко.

Читайте також: На Миколаївщині аграрії створили безпілотний трактор-розміновувач

Вона додала, що це буде революційним підходом, але Україна багато чого робить вперше.

"Якщо цей досвід буде успішним, ми зможемо поширювати його на глобальному рівні, щоб сприяти діяльності у сфері мінної безпеки", - зазначила віцепрем'єр-міністр.

За словами Свириденко, уряд хотів би залучати більше інновацій на ринок розмінування. З цією метою планується провести хакатон для українських команд, які можуть запропонувати ідеї, і надати їм пропозиції щодо фінансування.

Читайте також: У Києві відкрили виставку світлин «Люди, команди і технології для мінної безпеки України»

"Якщо ці люди не мають досвіду роботи з нашою бюрократичною системою, ми хотіли б надати їм підтримку, щоб отримати більше дронів для розмінування і розширити цей досвід", - сказала урядовець.

У Києві відкрили фотовиставку Джайлза Дьюлі «Люди, команди і технології для мінної безпеки України» / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, в Україні запускають ринок гуманітарного розмінування через систему Prozorro. У держбюджет на 2024 рік закладено 2 млрд гривень на розмінування територій.

В Україні вже сертифіковано 33 оператори протимінної діяльності. Ще 50 очікують сертифікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-