Космічний апарат Odysseus показав перші знімки з поверхні Місяця

Космічний апарат Odysseus показав перші знімки з поверхні Місяця

Відео
Укрінформ
Американський роботизований місячний апарат Odysseus від компанії Intuitive Machines зробив перші фотографії з Місяця в межах місії IM-1 та надіслав їх на Землю.

Про це повідомляється на сторінці компанії у соцмережі Х, передає Укрінформ.

Odysseus перебуває на Місяці чотири дні. Він здійснив посадку за 1,5 кілометра від запланованого місця приземлення Malapert A, використовуючи лазерну систему вимірювання дальності.

Перше зображення Odysseus зробив під час спуску на місце посадки Malapert A –точку в південному регіоні Місяця. Ще один знімок апарат зробив через 35 секунд після того, як перекинувся під час посадки на Місяць.

Компанія-розробник зазначила, що апарат підтримує звʼязок із наземним контролером польоту. Наземні контролери польоту планують збирати дані, доки сонячні батареї апарату не втратять доступ до світла.

Як повідомляв Укрінформ, компанія SpaceX 15 лютого відправила на Місяць посадковий модуль Odysseus, побудований приватною американською компанією Intuitive Machines.

Odysseus стане першим в історії приватним космічним кораблем, який здійснив посадку на супутнику Землі.

Читайте також: Японський зонд «пережив» першу ніч на Місяці після посадки

На борту Odysseus розміщено 12 вантажів. Шість із них, серед яких лазерний відбивач та радіоінструменти, є власністю NASA. Ці інструменти призначені для збору даних, які допоможуть програмі NASA «Artemis», мета котрої - створити придатну для розміщення дослідників базу біля південного полюса Місяця до кінця цього десятиліття. Решта належить різним приватним замовникам.

Odysseus раніше зробив перші фотографії з космосу незабаром після відокремлення від другого ступеня ракети SpaceX під час першої подорожі Intuitive Machines на Місяць в рамках ініціативи NASA CLPS (Комерційні послуги з переміщення корисного вантажу на Місяць).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-