Під крижаною оболонкою супутника Сатурна знайшли океан

Під крижаною оболонкою супутника Сатурна знайшли океан

Укрінформ
Під сильно вкритою кратерами і кригою поверхнею Мімаса, одного з найменших супутників Сатурна, вчені знайшли великий океан рідкої води.

Про це повідомляє Sciencedaily, передає Укрінформ.

Це відкриття, зроблене під керівництвом доктора Валері Лейні з Паризької обсерваторії PSL, робить Мімас першочерговим об'єктом для вивчення походження життя в Сонячній системі.

"Мімас - невеликий супутник, лише близько 400 кілометрів у діаметрі, і його сильно поцяткована кратерами поверхня не давала жодного натяку на прихований під нею океан", - сказав доктор Нік Купер, співавтор дослідження.

Читайте також: На супутнику Сатурна знайшли компонент, необхідний для зародження життя

За словами вчених, відкриття додає Мімас до клубу супутників з внутрішніми океанами, включаючи Енцелад і Європу, але з унікальною відмінністю: його океан надзвичайно молодий, за оцінками, йому лише від 5 до 15 мільйонів років.

Такий молодий вік, визначений за допомогою детального аналізу приливних взаємодій Мімаса з Сатурном.

Відкриття стало можливим завдяки аналізу даних космічного апарату NASA "Кассіні", який понад десять років ретельно вивчав Сатурн та його супутники. Уважно вивчаючи зміни в орбіті Мімаса, дослідники змогли зробити висновок про наявність прихованого океану та оцінити його розмір і глибину.

Читайте також: NASA опублікувало фото вулканічних вивержень на супутнику Юпітера

Таким чином, Мімас відкриває унікальне вікно в ранні стадії формування океану і потенціал для виникнення життя.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група вчених виявила фосфор – важливий хімічний елемент для зародження життя – у багатих сіллю крижаних зернах, що випускаються у космос з супутника Сатурна Енцелади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-