Астрономи виявили ультрашвидкісні пориви вітру чорної діри у галактиці Markarian 817

Астрономи виявили ультрашвидкісні пориви вітру чорної діри у галактиці Markarian 817

Укрінформ
Міжнародна група астрономів завдяки рентгенівському телескопу XMM-Newton від Європейського космічного агентства (ESA) змогла виявити надшвидкий вітер чорної діри в галактиці Markarian 817.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sci News.

Усередині кожної великої галактики знаходиться надмасивна чорна діра, чия величезна гравітація втягує газ зі свого оточення. Коли цей газ спірально рухається всередину чорної діри, він збирається в плоский акреційний диск навколо неї, де нагрівається і підсвічується.

З часом газ, найближчий до чорної діри, проходить «точку неповернення» і поглинається нею.

Однак чорні діри споживають лише частину газу, що рухається в їхній бік. Навколо чорної діри частина матерії викидається назад у космос, інколи з такою високою швидкістю, що він очищає навколишній міжзоряний газ.

«У досліджуваній нами галактиці під назвою Markarian 817 «вентилятор» був увімкнений на нижчому рівні потужності, але там усе ще генерувалися неймовірні пориви вітру. Дуже рідко можна спостерігати надшвидкі вітри, і ще рідше виявляти вітри, які мають достатньо енергії, щоб змінити характер своєї галактики», - заявила астроном Мічиганського університету Міранда Зак.

За словами астронома з Римського університету Тре.Еліаса Каммуна, той факт, що у Markarian 817 спостерігалися ці пориви вітру впродовж близько року, не перебуваючи в особливо активному стані, свідчить про те, що чорні діри можуть змінити форму своїх галактик-господарів набагато більше, ніж вважалося раніше.

Читайте також: Астрономи вперше отримали докази того, що чорна діра обертається

Markarian 817 — це галактика типу Сейферт 1, що розташована на відстані 430 мільйонів світлових років від Землі у сузір’ї Дракона.

Також відома як Mrk 817 або QSO J1436+5847, галактика містить активну надмасивну чорну діру з масою 81 мільйон мас Сонця.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна група астрономів виявила новий тип зірки, що знаходиться поблизу центру нашої галактики Чумацький Шлях.

Фото: ESA / CC BY-SA 3.0 IGO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-