Японське космічне агентство відновило зв’язок із місячним зондом

Японське космічне агентство відновило зв’язок із місячним зондом

Укрінформ
Японське агентство аерокосмічних досліджень JAXA повідомило, що сонячні батареї його посадкового модуля на Місяць SLIM відновили роботу і зв’язок із апаратом вдалося поновити з вечора неділі.

Про це JAXA повідомляє в мережі Х, передає Укрінформ.

«Вчора (в неділю 28 січня – ред.) ввечері зв’язок із SLIM було успішно встановлено і роботу відновлено!», - йдеться в дописі.

За даними агентства, посадковий модуль розпочав дослідження поверхні Місяця за допомогою своєї бортової багатодіапазонної камери МВС (Multi-Band Camera) і зробив фото, на якому видно камінь під назвою «іграшковий пудель», який спостерігали біля зонда раніше.

Посадковий модуль SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), який отримав назву «місячний снайпер», здійснив посадку на Місяць вранці 20 січня за місцевим часом (19 січня за Києвом).

Читайте також: Астронавти показали, як виглядає обід на МКС

Цей невеликий зонд заввишки близько 2,4 м і вагою близько 200 кг був призначений для випробування технології точкових посадок на поверхню гравітаційних тіл із високою точністю. За даними JAXA, зонд продемонстрував безпрецедентну точність позиціювання менш як 10 метрів, можливо навіть, 3-4 метри, від визначеного місця посадки, на відміну від звичайних посадкових апаратів, які мають точність у межах кількох кілометрів.

SLIM, як і планувалося, приземлився на ділянці біля кратера Шиолі в регіоні, відомому як «Море нектару», але його орієнтація виявилась неправильною, через що сонячні панелі були спрямовані на захід, подалі від Сонця. Тому через кілька годин роботи на резервних батареях модуль був вимкнений.

У JAXA вважають, що системи SLIM знову запрацюють, коли світло від Сонця почне світити із заходу Місяця, напрямку, куди дивляться панелі.

Японія стала п’ятою країною, яка посадила космічний корабель на Місяць, після колишнього Радянського Союзу, Сполучених Штатів, Китаю та Індії.

Читайте також: Перша українська космічна туристка повернулася на Землю

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 26 січня, Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу NASA показало зображення японського зонда SLIM після його успішної посадки на Місяць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-