У Китаї створили ультратонкий оптичний кристал для лазерних технологій нового покоління

У Китаї створили ультратонкий оптичний кристал для лазерних технологій нового покоління

Фото
Укрінформ
Команда китайських дослідників Пекінського університету винайшла новий тип ультратонких оптичних кристалів із високою енергоефективністю для лазерних технологій наступного покоління.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Xinhua.

Науковці створили нітрид бору Twist (TBN), що має мікронну товщину і є найтоншим оптичним кристалом, відомим на цей час у світі. При цьому порівняно з традиційними кристалами такої ж товщини його енергоефективність більша у 10 000 разів.

Зазначається, що це досягнення є оригінальною інновацією Китаю в теорії оптичних кристалів і створює новий напрямок їх виготовлення із двовимірними тонкоплівковими матеріалами.

Оптичні кристали є ключовим елементом лазера, однієї з базових технологій інформаційного суспільства, і можуть реалізовувати функції перетворення частоти, параметричного посилення та модуляції сигналу.

Протягом останніх 60 років дослідження і розробки оптичних кристалів в основному керувалися двома теоріями фазового узгодження, запропонованими американськими вченими.

Проте існуючі кристали вже не відповідають майбутнім вимогам до лазерних пристроїв, таким як мініатюризація, висока здатність до інтеграції та функціональність, тому розвиток лазерної технології нового покоління потребує інших оптичних кристалів і матеріалів.

Читайте також: Учені розробили тест крові для раннього виявлення хвороби Паркінсона

Китайські дослідники розробили третю теорію фазового узгодження, засновану на світло-елементній матеріальній системі.

За їх словами, вони створили нову модель дизайну та систему матеріалів, а також реалізували оригінальну інновацію всього ланцюга від базової теорії оптики до матеріалознавства й технології.

У результаті вдалося створити кристал TBN, товщина якого коливається від 1 до 10 мікронів (0,001 – 0,01 мм), тоді як товщина більшості існуючих оптичних кристалів становить 1 міліметр, інколи досягаючи сантиметра.

Китайські дослідники впевнені, що завдяки надтонкому розміру, чудовому потенціалу інтеграції та новим функціям кристал TBN отримає широке застосування у квантових джерелах світла, фотонних чипах, штучному інтелекті та інших високотехнологічних галузях.

Наразі технологія виробництва TBN подана на отримання патентів у Сполучених Штатах, Великій Британії, Японії та інших країнах.

Читайте також: У Китаї створили перший обчислювальний центр штучного інтелекту

Як повідомляв Укрінформ, дослідники з Університету Глазго (Шотландія) розробили лазерну камеру, яка може зчитувати частоту серцевих скорочень людини на відстані та виявляти ознаки серцево-судинних захворювань.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-