Мінцифри розширить покриття зв’язку прикордонних територій через Starlink та національний роумінг

Мінцифри розширить покриття зв’язку прикордонних територій через Starlink та національний роумінг

Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації підготувало низку рішень, щоб забезпечити мобільним зв’язком та інтернетом прикордонні території, які перебувають поза зоною покриття.

Про це заявила заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Іонан поінформувала, що команда Мінцифри спільно з військово-цивільними адміністраціями провела дослідження прикордонних територій на наявність чи відсутність мобільного та фіксованого інтернет-доступу. В результаті було виявлено, що 503 населені пункти на сьогодні не мають фіксованого доступу, і у 317 населених пунктах повністю відсутній мобільний зв’язок. 

«З урахуванням воєнного стану ми сформували тимчасове рішення для забезпечення доступу до інтернету в цих населених пунктах через використання супутникових терміналів Starlink. І наступного тижня ми ще додатково передаємо 53 комплекти для використання у прикордонних населених пунктах», - зазначила Іонан.

Читайте також: Київстар поновив доступ до 4G у низці областей - локації не повідомляють з міркувань безпеки

Також міністерство підготувало технічне рішення, яке дозволить посилити сигнал інтернет-доступу в радіусі до 1 км від термінала Starlink через Wi-Fi обладнання. В такий спосіб планується збільшити територію покриття та кількість користувачів інтернет-доступу.

Для цього BЦА мають організувати закупівлю додаткових посилювачів сигналу, щоб збільшити територію охоплення зв’язком, та їх встановлення. Мінцифри підготувало відповідну інструкцію та візуалізацію цього рішення.

«Також ми провели обговорення з мобільними операторами щодо збільшення інвестицій у розбудову мереж. Після чого компанії Київстар та Vodafone затвердили плани щодо збільшення інвестицій удвічі протягом 2024 та 2025 років, що вплине також і на покриття прикордонних територій. Також за рахунок національного роумінгу, який ми плануємо ввести на постійній основі, очікуємо розширення мобільного покриття в сільській місцевості», - зазначила Іонан.

Крім того, Мінцифри залучило міжнародну технічну в розмірі 700 тис. євро у формі грантів для відновлення зруйнованих інтернет-мереж. 

До міністерства було подано 113 заявок від територіальних громад, і 70 із них отримають по 10 тис. євро до кінця цього року. 

Читайте також: Комітет Ради рекомендує ухвалити за основу законопроєкт про єдину з ЄС роумінгову зону

У 2024 році за рахунок міжнародної технічної допомоги Мінцифри планує продовжити проєкт субвенцій для населених пунктів, де відсутній фіксований інтернет-доступ. Відповідний проєкт уже поданий на розгляд донорської платформи. 

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство цифрової трансформації запустить в Україні сервіс «Дія.Офіс» для працівників органів виконавчої влади та Секретаріату Кабміну з метою підвищення ефективності їхньої роботи.

Фото: Фейсбук Валерії Іонан

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-