«Зоряні ясла» і хмари над Ураном: James Webb показав унікальні знімки, які зробив за рік

«Зоряні ясла» і хмари над Ураном: James Webb показав унікальні знімки, які зробив за рік

Фото
Укрінформ
Цього року космічний телескоп Джеймса Вебба відзначив свій перший повний рік роботи, протягом якого він зробив кілька унікальних знімків.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Science News.

Зазначається, що на одному із них зображено місце, де народжуються зірки.

“Круглий хмарний комплекс Ро Змієносця — це запорошена пологова кімната, наповнена приблизно 50 молодими зірками... Ці “немовлята” народилися, коли газ і пил у хмарі конденсувалися в достатньо великих кількостях, щоб гравітація запустила реакції синтезу всередині зірок”, - йдеться у повідомленні.

Наголошується, що Сонце виникло в таких же “зоряних яслах” 4,6 мільярда років тому.

Читайте також: Астрономи виявили найдавнішу чорну діру у Всесвіті

“Сяючі колони охоплюють те, що здається молодою зіркою, якій судилося вирости, щоб з часом зрівнятися з нашим сонцем за розміром. Струмені, позначені як HH 211, знаходяться на відстані приблизно 1000 світлових років від Землі та занурені в хмару пилу, яка несла зірку. Ці стовпи видно, тому що струмені газу, які молоді зірки випускають на ранніх стадіях свого життя, врізаються в пил поблизу з надзвуковою швидкістю”, - описується другий знімок.

Зображення струменів, зроблені інфрачервоними камерами космічного телескопа Джеймса Вебба, мають у 10 разів більшу роздільну здатність, ніж будь-які попередні знімки HH 211.

Третій знімок показує хмарність над Ураном.

“Цей вид північного полюса планети, зроблений у лютому, можливий тому, що Уран нахилений на бік. Завдяки перспективі зверху тьмяні внутрішні кільця видно з безпрецедентною роздільною здатністю. Інші помітні особливості включають пару яскравих плям в атмосфері планети, які здаються хмарами, і велику туманну полярну шапку”, - пояснює видання.

Ще на одному знімку вдалося зафіксувати хімічні речовини, які мають вирішальне значення для формування життя. Їх було виявлено в диску пилу навколо зірки, що знаходиться в частині туманності Оріона, відомої як смуга Оріона.

Читайте також: James Webb знайшов джерело вуглецю на поверхні супутника Юпітера

Ще одне зображення показує крихітну нейронну зірку поблизу Крабоподібної туманності.

“Це крихітна нейтронна зірка надзвичайної щільності, яка залишилася після вибуху наднової зірки, який з’явився на земному небі в 1054 році. Нейтронна зірка має інтенсивні магнітні поля, які обертаються навколо ніби піднімаючи димну хмару”, - йдеться в поясненні до фото.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп Hubble сфотографував взаємодіючу систему галактик Арп-Мадоре 2105-332 у невеликому сузір’ї Мікроскоп.

Фото: NASA, ESA, CSA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-