Керівник управління РЕБ не радить українцям користуватися Телеграмом

Керівник управління РЕБ не радить українцям користуватися Телеграмом

Укрінформ
Керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ полковник Іван Павленко радить українцям не користуватися соцмережею Телеграм.

Про це він поінформував у інтерв’ю «Українській правді», передає Укрінформ.

«Я вам скажу відверто: в телефоні не повинно бути нічого, крім телефонної книги. Telegram у мене в телефоні фізично не існує. Якщо ми спілкуємося, то використовуємо Signal, можливо, WhatsApp. Ну, і в будь-якому разі інформація, яка там передається, має бути обривчаста, якщо ви не знаєте суті, то ви її не зможете скласти до купи», - заявив він.

Павленко зазначив, що загалом переговори, які стосуються серйозних службових питань, телефоном просто не здійснюють.

Керівник управління РЕБ радить людям ніколи не приймати телефон у подарунок.

«Ідіть в магазин, а краще пошліть туди когось близького, хай купить перший ліпший, який не був призначений саме для вас», - рекомендує військовий.

Читайте також: У сервіс UA Anti Spam Bot додали функцію блокування лайки

Відповідаючи на питання, він розповів, що росіяни з 2014-го року двічі намагалися отримати віддалений доступ до його смартфону - в районі Авдіївки і у районі Красногорівки.

«Це виглядало так. Мій телефон працював, потім у нього заряд батареї раптом падає до нуля, я його перезаряджаю, але він знову показує 0% заряду батареї. Я виключаю повністю на певний час, включаю і він мені показує, що заряд 100%», - сказав начальник управління РЕБ.

За його словами, різке падіння заряду – це індикатор того, що з телефоном щось не так. 

«Це примус перезавантажити телефон. Коли ви перезавантажуєте його, в телефоні з'являється закладка, яка дозволяє отримувати доступ до всіх файлів», - пояснив військовий.

Він розповів, що йому довелося двічі міняти телефон, адже 100% гарантій, що телефон чистий, особі жоден спеціаліст не дасть. «Самий надійний спосіб – це просто відірвати себе від цього IMEI і номеру», - заявив Павленко.

Відповідаючи на питання, керівник управління РЕБ Генштабу ЗСУ підтвердив, що вмикання режиму «авіа» на телефоні під час перебування у зоні бойових дій близько до «нуля», є дуже актуальним і важливим моментом.

«Наприклад, у росіян є система «Леєр 3», яка створює оманну базову станцію і вона може на якійсь території виявляти телефони і відсилати повідомлення. Вона не може послухати вашу розмову, але може визначити місцезнаходження телефону. Велика загроза – це скупчення телефонів. Ми розуміємо, що на території ведення бойових дій ніяких скупчень інших людей, крім військових, не буває», - зазначив військовий.

Читайте також: У Сомалі заборонили ТікТок і Телеграм через «введення суспільства в оману»

Він поінформував, що в 2014 році в України було багато втрат саме через використання мобільних телефонів у зоні бойових дій. «Тому, звичайно, потрібно вимикати телефони, щоб вас не могли відслідкувати», - радить Павленко.

Як повідомлялося, у Державній службі України з надзвичайних ситуацій розповіли громадянам про альтернативні способи комунікації між абонентами та виклику екстрених служб у разі відсутності мобільного зв’язку.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-