Прогнозує розвиток явища Ель-Ніньйо: вчені розробили алгоритм на основі штучного інтелекту

Прогнозує розвиток явища Ель-Ніньйо: вчені розробили алгоритм на основі штучного інтелекту

Укрінформ
Дослідники з Інституту фізики атмосфери при Китайській академії наук розробили модель штучного інтелекту (ШІ), яка базується на алгоритмах глибокого навчання, щоб передбачити розвиток і характер природного явища Ель-Ніньйо в центральній частині Тихого океану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Xinhua.

«Це дослідження демонструє потенціал штучного інтелекту для покращення прогнозів значних кліматичних подій, таких як Ель-Ніньйо, які можуть мати руйнівні наслідки по всьому світу», — заявив науковець Хуан Пін.

Зазначається, що модель штучного інтелекту перевершує традиційні динамічні моделі за точністю, зокрема в прогнозуванні аномалій температури поверхні в західно-центральній екваторіальній частині Тихого океану.

Крім цього, гібридна модель, яка поєднує в собі прогнози як моделі ШІ, так і динамічних моделей, досягає ще вищої точності для подій Ель-Ніньйо в центральній і східній частині Тихого океану.

Дослідницька група планує ще більше використовувати потужність глибокого навчання для розширення застосування моделей ШІ у сезонному прогнозуванні клімату з метою надання ранніх і точніших попереджень про основні погодні явища.

Як відомо, Ель-Ніньйо та Ла-Нінья— характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців.

Читайте також: Генсек ООН - про зміни клімату: Це літо «жорстоке» для чотирьох континентів

Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів км².

Ла-Нінья — протилежність Ель-Ніньйо, виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану.

Разом вони утворюють так зване Південне коливання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-