Китайський телескоп передав дані про швидкість сонячного вітру всього за 20 секунд

Китайський телескоп передав дані про швидкість сонячного вітру всього за 20 секунд

Укрінформ
Китайські вчені з Державної астрономічної обсерваторії Академії наук Китаю досягли прогресу в спостереженні за міжпланетним мерехтінням за допомогою найбільшого у світі сферичного радіотелескопа з п'ятисотметровою апертурою (FAST).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа.

Радіосигнал, що випускається віддаленим щільним радіоджерелом, розсіюється сонячним вітром, і, як наслідок, на Землі можна спостерігати за випадковим заломленням променів.

Читайте також: Тьмяні й мілісекундні: китайський телескоп виявив понад 200 пульсарів

Цей феномен відомий як "міжпланетне мерехтіння", і наземні спостереження за цим мерехтінням можуть допомогти зробити висновки про фізичні властивості сонячного вітру.

За словами дослідників, завдяки надвисокій чутливості FAST інформація про швидкість сонячного вітру стала доступною всього за 20 секунд, що набагато менше того часу, який був потрібен звичайним радіотелескопам.

Читайте також: Hubble показав спіральну галактику в сузір'ї Овна

Згідно з даними дослідження, попри те, що за сонячним вітром можна з досить високою точністю спостерігати безпосередньо за допомогою супутника або космічного апарату, наземні спостереження за міжпланетним мерехтінням є більш економічним способом отримання такої інформації про сонячний вітер, як, наприклад, інформації про швидкість світла.

Зазначається, що феномен міжпланетного мерехтіння був виявлений у 1960-і роки, і з того часу дослідження в цій галузі проводилися різними країнами, в тому числі Великою Британією, США, Японією та Індією. У Китаї спостереження за міжпланетним мерехтінням почалися в 1990-і роки.

Як повідомляв Укрінформ, американський виробник процесорів Nvidia випустив новий суперкомп'ютер для розробки детальної 3D-карти Всесвіту.

Фото: Public Domain

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-