У США представили ще одного конкурента мозкового імпланта Ілона Маска

У США представили ще одного конкурента мозкового імпланта Ілона Маска

Фото
Укрінформ
Американські фахівці у галузі нейротехнологій завершили випробування першого в світі компактного і бездротового повношвидкісного інтерфейсу "мозок-комп'ютер".

Як передає Укрінформ, наукова робота з описом і результатами випробувань розміщена на порталі рецензованих публікацій IEEE Xplore.

Її автори - команда вчених, що беруть участь у проекті BrainGate. Це об'єднання на базі Браунівського університету фахівців з провідних профільних медичних і науково-дослідних американських установ з метою створення зручного та функціонального інтерфейсу "мозок-комп'ютер". Частина їхніх розробок вже успішно пройшла клінічні випробування.

У своїй новій статті науковці показують повноцінну роботу абсолютно бездротового інтерфейсу "мозок-комп'ютер", що передає дані з тією ж швидкістю, що і його провідні аналоги. Остання версія BrainGate - перший такий пристрій, що забезпечує передачу потоку даних від імплантованих електродів у повному обсязі і без втрат.

Читайте також: У Кореї створили конкурента мозковому імпланту від Neuralink Ілона Маска

Створений в рамках BrainGate пристрій є невеликою коробку вагою близько 43 грамів і розміром з дві сірникові коробки. У ній знаходиться акумулятор, модуль бездротового зв'язку і роз'єми для підключення імплантованих в кору головного мозку електродів. В описаному випробуванні взяли участь два паралізованих нижче шиї пацієнти, в черепі яких встановили по два масиви з 96 електродів кожен (всього - 192). Вони зчитували сигнали з моторної кори, а комп'ютер потім інтерпретував їх в рух курсору на екрані.

Читайте також: Штучний інтелект проти паралічу: вчені випробували новий мозковий імплант

Обидва піддослідних досить швидко освоїли новий інтерфейс "мозок-комп'ютер" і навчилися справлятися з ним так само добре, як з дротовим. Це вже доводить ефективність розробки, але у експерименту був і додатковий результат. Оскільки частина тестів проводилася після березня минулого року, коли почалася пандемія Covid-19, їх довелося організовувати в домашніх умовах. І тут вдалося оцінити всі принади бездротового підключення: вчені змогли зчитувати мозкову активність пацієнтів буквально цілодобово, не створюючи при цьому для них незручностей. Знадобилося лише навчити медичний персонал, який допомагає інвалідам на дому, правильно налаштовувати бездротову мережу.

Читайте також: Neuralink представила робота-хірурга для вживлення нейрочипа Маска

Галузь науки, пов'язана з інтерфейсами "мозок-комп'ютер" (BCI), - досить тісний, так що складно уникнути порівняння BrainGate з найвідомішою розробкою в цій сфері - Neuralink. Самі автори публікації згадують чергове дітище Ілона Маска у статті лише одного разу - в розділі, присвяченому конфлікту інтересів. Річ у тім, що дослідний департамент загальноклінічної лікарні штату Массачусетс, де працює один з авторів вищезгаданого дослідження, надає консультації проекту Neuralink. Але це стандартна практика як для лікарні, так і при написанні статей (якщо є хоч якісь зв'язки з конкуруючими розробками, їх потрібно обов'язково вказувати), і на зміст публікації вона ніяк не впливає, цитує роботу Naked Science.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-