NASA офіційно завершила місію марсоходу Opportunity

NASA офіційно завершила місію марсоходу Opportunity

Відео
Укрінформ
Американське космічне агентство NASA офіційно оголосило про припинення функціонування марсохода Opportunity, що потрапив у 2018 році в найпотужнішу пилову бурю на Червоній планеті і відтоді не виходив на зв'язок.

Про це сказав помічник голови NASA з питань науки Томас Зурбучен.

«Місія Opportunity завершена», – зазначили у агентстві.

Читайте також: NASA востаннє спробує зв’язатися з марсоходом Opportunity - можливий кінець місії

12 лютого NASA повідомило, що зробить фінальну спробу зв’язатися з марсоходом Opportunity. Востаннє зонд виходив на зв’язок вісім місяців тому.

Нагадаємо: у червні 2018 року NASA повідомило, що припинило виконання наукових операцій марсоходом Opportunity через пилову бурю. Вона перешкоджала проникненню сонячних променів крізь атмосферу і позбавляла марсохід джерела енергії, адже працював він на сонячних батареях.

Політ "Opportunity" - одна з найуспішніших космічних програм NASA. Він та його близнюк "Spirit" приземлилися на Марсі в січні 2004 року. В їх завдання входило з'ясувати, чи існували на планеті коли-небудь умови для підтримки життя.

Читайте також: Маск показав зореліт Starship

Передбачалося, що апарати проведуть на Марсі близько 90 місцевих діб і здійснять подорож по поверхні довжиною приблизно в один кілометр. При цьому "Спірит" функціонував шість років, пройшовши поверхнею Марса вісім кілометрів, а "Оппортьюніті" - 15 років, накрутивши на спідометрі 45.

За час перебування на поверхні Марса він надіслав 217 тисяч знімків, включаючи 15 кольорових кругових панорамних фотографій, перевернув і досліджував 52 каменя та обробив щіткою ще 72 поверхні, підготувавши їх до спектрометричного дослідженя та мікрофотографії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-