New Horizons надіслав знімок найвіддаленішого об’єкта Сонячної системи

New Horizons надіслав знімок найвіддаленішого об’єкта Сонячної системи

Фото
Укрінформ
Міжпланетна дослідницька станція NASA New Horizons надіслала перший чіткий знімок найвіддаленішого об’єкта Сонячної системи, який коли-небудь досліджував космічний корабель, - астероїда Ultima Thule.

Про це пише портал nplus1.

На опублікованому знімку можна побачити, що астероїд схожий на сніговика, він є так званим «контактним подвійним», об’єктом, що формується в результаті зіткнення двох менших об’єктів. Таку ж форму, наприклад, має ядро комети Чурюмова-Герасименка.

Читайте також: Зонд NASA наближається до межі Сонячної системи

Цей знімок New Horizons зробив, коли наблизився до Ultima Thule - найвіддаленішого об’єкта Сонячної системи, який коли-небудь досліджував космічний корабель.

Нові знімки, на яких добре видно форму об'єкта, зроблені приблизно за годину до максимального зближення, з дистанції в 27 тисяч кілометрів. «Сніговик» має у висоту близько 31 кілометра. Більша сфера (її назвали «Ультіма») має 19 кілометрів в діаметрі, менша ( «Туле») - 12 кілометрів. Вчені вважають, що вони зблизилися і з'єдналися в самому початку формування Сонячної системи, приблизно 4,5 мільярда років тому, причому швидкість їх зіткнення була такою, що машина при ДТП на такій швидкості могла б лише пом'яти бампер. У місці контакту видно «шия» з відносно світлою поверхнею, що може вказувати на «молоду» речовину. Період обертання об'єкта становить близько 15 годин.

New Horizons - перший космічний апарат, що пролетів повз Плутона на близькій відстані. Завдяки зібраним за кілька днів даних астрономи дізналися, що на Плутоні є кріовулкани, льодовики, гірські ланцюги і ознаки підповерхневого океану, а також вперше побачили його супутники Харон, Нікту, Гідру та Кербера в деталях. Після прольоту в 2015 році керівництво місії вирішило в період з 2016 по 2021 рік досліджувати пояс Койпера, ща розташований на відстані 30-55 астрономічних одиниць від Сонця та містить тіла, що залишилися після формування Сонячної системи.

Основною метою для досліджень став об'єкт 2014 MU69 або Ультіма Туле (Ultima Thule - назва була дана на честь міфічного острова на півночі Європи в стародавньої та середньовічної літератури і картографії).

Це транснептуновий об'єкт з пояса Койпера, що здійснює один оберт навколо Сонця за 295 років. Станція зробила 140-секундний проліт повз 2014 MU69 1 січня 2019 року, в 5:33 за Гринвічем, мінімальна відстань до об'єкта склала близько 3500 кілометрів.

Фото: NASA/JHUAPL/SWRI

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-