Учені виявили сліди бактерій в арктичному та антарктичному снігу

Учені виявили сліди бактерій в арктичному та антарктичному снігу

Укрінформ
Учені уперше виявили сліди життєдіяльності бактерій в арктичному і антарктичному льоду і снігу.

Про відкриття і його значення вони розповіли в журналі Journal of The Royal Society Interface.

Раніше вже було встановлено, що бактерії здатні існувати при дуже низьких температурах. Тепер же, вивчивши проби арктичного і антарктичного льоду і снігу, дослідники виявили в них присутність йодметану - газу, що виробляється морськими бактеріями.

Читайте також: В Арктиці заборонили комерційний вилов риби

При дослідженні рівнів діоксиду вуглецю (одного з парникових газів) в різні періоди часу зазвичай використовуються фрагменти льоду, що утворився в період, який вивчався. Проте якщо в процесі утворення льоду в ньому тривала життєдіяльність бактерій, це повинно було спотворити результати, пояснюють учені. З поправкою на активність бактерій, рівень діоксиду вуглецю в атмосфері раніше міг бути нижчий, ніж передбачалося. А це означає, що діяльність людини сприяє підвищенню рівня CO2 ще сильніше, ніж вважалося раніше.

Читайте також: У США будуть винищувати комарів за допомогою бактерій

Проте незважаючи на невтішні висновки, відкриття говорить ще і про те, що бактерії здатні існувати в умовах, які раніше вважалися для них непридатними. Це означає, що слід переглянути свої погляди на те, на яких планетах могло зародитися життя, вважають дослідники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-