Консультант

Консультант "Парку Юрського періоду" допомагає Гарварду вивести курозаврів

Фото
Укрінформ
Генетикам Бхарт-Ажану Бхуллару і Архату Абжанову з Гарварду вдалося знайти генетичні механізми, які колись призвели до трансформації передчелюстної кістки динозаврів на дзьоби предків птахів.

Маніпулюючи ними, вченим навіть вдалося отримати курчат, що мали пару округлих розділених кісток замість звичайного дзьоба. Черепи їхні нагадують щось середнє між черепами велоцираптора і курки, пише "Популярная механика".

"Ці грандіозні роботи останніх років оживили давні ідеї "зворотної еволюції" — внесення в гени тонких коректив, зміни їх активності для створення істот, які знаменитий палеонтолог Джек Хорнер назвав «курозаврами» (Chickenosaur)", - зазначається в публікації.

Читайте також: У Франції знайшли динозаврів, що споживали "непопулярні" рослини

На думку Хорнера, знайти ДНК динозаврів годі й намагатися. Але чим варто зайнятися, так це з'ясуванням механізмів, які дозволять спрямувати розвиток пташиного ембріона "в бік динозавра". Хорнер виступав науковим консультантом при створенні серії фільмів "Парк юрського періоду".

"У курячого ембріона розвивається кінцівка, яка нагадує кінцівку археоптерикса з трьома окремими пальцями, і лише потім гени «командують» їм злитися разом. Так що ми можемо взяти цей ген і навчитися його відключати, не даючи пальцям зростатися, — і отримати курча з трипалою кінцівкою, як у археоптерикса. Те саме і з хвостом: у птахів він став практично рудиментом, хоча на ембріональній стадії має цілком нормальні розміри. Тоді ми знову шукаємо відповідні гени... Словом, намагаємося взяти курча, модифікувати його і отримати "курозавра", - сказав Хорнер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-