У Чернівцях нагородили пауерліфтера, який зі штучними суглобами став світовим рекордсменом

У Чернівцях нагородили пауерліфтера, який зі штучними суглобами став світовим рекордсменом

Фото
Укрінформ
У Чернівцях оголосили національний рекорд майстра спорту України міжнародного класу Ярослава Чали, який із двома штучними кульшовими суглобами став світовим рекордсменом з пауерліфтингу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Чернівцях оголосили національний рекорд майстра спорту України міжнародного класу Ярослава Чали / Фото: Віталій Олійник

Зокрема, керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова вручила рекордсмену відповідну відзнаку із занесенням до Книги рекордів України.

«Сьогодні оголошується рекорд у найпрестижнішій категорії «Наука і технологія». Найстарший українець – світовий рекордсмен з пауерліфтингу із двома ендопротезованими суглобами. Вага, яку підняв наш рекордсмен – 205 кілограмів станової тяги і 160 кілограмів ваги, з якою він здійснив присідання. Це важко собі уявити. Такі рекорди дають нам змогу по-іншому дивитися на світ, на нашу науку та по-іншому дивитися на наші можливості», – сказала під час вручення відзнаки Лана Вєтрова.

Вона зазначила, що всі наукові досягнення, які в Україні подаються на рекорд, фіксуються представниками Книги рекордів. Як показало подальше медичне дослідження, штучні суглоби чудово витримали таке велике навантаження.

Сам рекордсмен Ярослав Чала родом із Львівщини. Розповідає, що майже все життя займався спортом. Десять років тому йому вперше зробили операцію із заміни кульшового суглоба. А через два роки, чоловік вирішив замінити і другий суглоб.

«Я спортом займаюся вже більше 50 років. Майже безперервно. Щоправда, коли сталася хвороба суглобів, то не міг нічого робити. Чотири роки терпів сильні болі. А потім наважився на операцію. Ще через два роки почала боліти й інша нога. Тоді я вже не терпів біль і одразу попросив медиків покласти другий штучний суглоб», – каже Ярослав Чала.

За всіма медичними показами, після проведення таких операцій лікарі не рекомендують сильно навантажувати ноги. Відтак не можна піднімати вагу понад 20 кілограмів. Але Ярослав зізнається, що має впертий характер, тому не став слухати рекомендацій медиків.

Читайте також: Книга рекордів Гіннеса обрала нового найстарішого чоловіка в світі

«Звичайно, я не зразу почав тягати штанги. Через три місяці після операції я відновив легкі тренування. Спочатку присідав без ваги, тримаючись за стінку. Коли зміг зробити повний присід, почав поступово робити присідання зі штангою – 25, 30, 40 кілограмів і поступово дійшов аж до 160 кілограмів, з якими присів у 70 років на чемпіонаті світу», – додав рекордсмен.

Чоловік також розповів, що на чемпіонаті світу в Канаді у 2018 році він приховав від організаторів той факт, що має штучні суглоби. Боявся, що не допустять до змагань. Зараз він продовжує тренуватися і готується до наступних міжнародних змагань, які пройдуть у США.

Медики самі дивуються досягненням пацієнта. Кажуть, що на контрольних знімках, які робили Ярославу Чалу після участі в чемпіонаті світу, штучні суглоби перебувають у хорошому стані.

«Сьогодні ми знову зробили контрольний знімок нашому рекордсмену і побачили, що суглоби зовсім не зношені. Таке враження, ніби їх учора встановили. Після цього випадку ми у своїх пацієнтів уже не вимагаємо обмежувати себе у вазі після проведення таких операцій. Ми дозволяємо нашим пацієнтам фізично робити усе, що вони забажають», – сказав лікар, який робив операції рекордсмену, Ярослав Васильчишин.

Керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зауважила, що основна частина зафіксованого рекорду стосується участі Ярослава Чала у чемпіонаті світу в Канаді 2018 року. Але рекорд зафіксували саме зараз, бо ці роки стежили за станом штучних суглобів спортсмена.

Читайте також: Литовський дискобол Алекна побив найстаріший рекорд світу у легкій атлетиці

Як повідомлялося, хмельничанин встановив рекорд України, відкриваючи пляшки зубами за донати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-