Троє російських спортсменів отримають громадянство США

Троє російських спортсменів отримають громадянство США

Укрінформ
Три російські фехтувальники Сергій і Віолетта Біда та Костянтин Лоханов, які раніше виїхали із РФ, отримають громадянство США та виступатимуть за американську збірну на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на американську пресу.

За даними ЗМІ, плани спортсменів підтримали Олімпійський та Паралімпійський комітети США, а також Асоціація фехтування США. Глава Асоціації заявив у листі, направленому в конгрес 5 січня, що три російські спортсмени "принесли себе в жертву" і "наразили своє життя на ризик", щоб виступати за команду США.

Раніше три російські фехтувальники підписали документи, що дозволяють їм виступати на внутрішніх американських турнірах, які організовує Асоціація. Для цього вони зокрема заявили, що не підтримують вторгнення російських військ в Україну.

25-річний Костянтин Лоханов – колишній зять глави Олімпійського комітету Росії Станіслава Позднякова. Він виїхав із Росії за день до вторгнення в Україну. Його дружина, дворазова олімпійська чемпіонка, фехтувальниця Софія Позднякова відмовилася переїжджати до США, в результаті подружжя розлучилося. У бесіді з журналістами Лоханов засудив вторгнення Росії до України. «Вони розпочали війну, вбиваючи народи і думаючи, що це нормально», - сказав спортсмен. Глава Олімпійського комітету Росії засудив від'їзд свого колишнього зятя, заявивши, що Лоханов зробив "неправильний вибір".

Сергій Біда – срібний призер Олімпійських ігор 2020 року у командному турнірі. Віолетта Біда – призер чемпіонату світу та Європи 2019 року в фехтуванні на шпагах. Шабліст Костянтин Лоханов – чотириразовий чемпіон світу серед юніорів.

Читайте також: Титуловані українські атлети підписують відкритий лист проти участі росіян в Олімпіаді

Як повідомлялося, наприкінці грудня проти Сергія та Віолетти Біда в Росії порушено кримінальну справу за статтею про самовільне залишення військової частини. Раніше МВС РФ оголосило їх у розшук. Сергій Біда виступав за спортивний клуб "Динамо Москва", пов'язаний із силовими відомствами, і мав звання офіцера Росгвардії. Віолетта Біда виступала за ЦСКА, афілійований із армією: спортсмени СКА та ЦСКА формально вважаються чинними військовослужбовцями.

Подружжя Біда переїхало до США влітку 2023 року. Відтоді спортсмени брали участь у чемпіонаті США у нейтральному статусі. Після цього старшого тренера російської збірної Олександра Глазунова відправили у відставку через участь його підопічних в американських змаганнях без згоди Росії.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-