Шахи: українці здобули лише один приз на вісьмох на «швидких» чемпіонатах світу

Шахи: українці здобули лише один приз на вісьмох на «швидких» чемпіонатах світу

Укрінформ
2023 рік, на жаль, великих успіхів  українським шахістам не приніс. 

Останніми змаганнями стали чемпіонати світу з бліцу, які проходили в Самарканді (Узбекистан).

Серед українських гросмейстерів приз здобула лише Анна Музичук. Вона набрала 11 очок з 17-ти посіла дев’яте місце. Це принесло 4000 доларів. Цікаво, що львів’янка програла першу та останню партії. 

З другого туру по шістнадцятий Музичук-старша діяла майже бездоганно і набрала 11 очок з 15-ти. Втім, поразка від майбутньої чемпіонки Валентини Гуніної (під прапором ФІДЕ) відкинула її назад. Нічия принесла б шосте місце, а виграш - навіть четверте. 

Підводячи підсумки року, відзначимо, що єдиним успіхом Анни Музичук був вихід до турніру претенденток 2024 року. Що ж, сподіваємося, що Анні до снаги поборотися за перше місце на цих змаганнях. Хоча, звичайно, це буде дуже нелегко.

А повертаючись до жіночого бліцу в Самарканді додамо, що перемога була на боці Гуніної -14 очок, друге місце – у Олександри Костенюк з Швейцарії – 13,5 очка, а «бронзу» виборола китаянка Чжу Цзінер - 12,5.

Серед інших українок 19-е місце виборола Марія Музичук - 10,5, 35-ю стала Анна Ушеніна - 9,5, а 70-ю Наталія Букса - 8 очок.

У чоловіків перемогу, як і в рапіді, здобув норвежець Магнус Карлсен - 16 очок з 21-го. Це принесло йому вже сьомий титул чемпіона світу з бліцу. На пів очка відстав від нього Данило Дубов, а ще на пів бала Владислав Артемьєв (обидва - під прапором ФІДЕ).

Читайте також: Першому за касою призи не дають. Наші шахісти кепсько зіграли на ЧС з рапіду

Серед українців найкращим став ексчемпіон світу Руслан Пономарьов – 12 очок з 21-го (50-те місце). Стільки ж набрав і Юрій Кузубов (54-те). На пів очка меньше у Антона Коробова - 64-та позиція. І лише 102-м став Олександр Мойсеєнко - 10,5 очка.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-