Світоліна і Марченко стали тенісистами року в Україні

Світоліна і Марченко стали тенісистами року в Україні

Укрінформ
Портал Великий теніс України (BTU) оголосив результати підсумкової премії BTU Awards 2023 року.

Тенісистом року став Ілля Марченко, який у нинішньому сезоні вперше в кар'єрі став переможцем одразу на двох турнірах ATP серії Challenger Tour (Салінас, Гамбург). 35-річний українець тепер має у своєму активі 10 титулів на «челленджерах» і наразі це рекорд в українському тенісі, передає Укрінформ.

Тенісистка року - Еліна Світоліна. Повернувшись у Тур після річної перерви та народження доньки, Світоліна за кілька місяців змогла піднятися в топ-25 у рейтингу. 29-річна виграла свій 17-й титул WTA 250, вдруге в кар'єрі дійшла до півфіналу Вімблдону, а також була чвертьфіналісткою Ролан Гаррос. На рахунку Еліни новий національний рекорд - 500 тижнів тиждень у топ-100 світового рейтингу.

Читайте також: Світоліна залишилась першою ракеткою України

Відкриття року і прогрес року - Юлія Стародубцева. 23-річна тенісистка виграла призи відразу у двох номінаціях. За сезон Стародубцева виграла чотири одиночні й три парні титули ITF, дебютувала у кваліфікації турніру Grand Slam (US Open) і у відбірковій сітці турніру WTA (Сан-Дієго). Наприкінці сезону тенісистка показала свій найкращий результат у рейтингу WTA в кар'єрі - 151-е місце.

Нове покоління (гравці не старше 20 років) - Вероніка Подрез. Минулий рік 16-річна Подрез завершила за межами топ-1300 рейтингу, а в сезоні-2023 встановила особистий рекорд, піднявшись на 488-е місце. Цього року Вероніка завоювала свої перші професійні титули на двох турнірах ITF. В актуальному рейтингу топ-500 перебувають лише три тенісистки, які молодші за українку Вероніку Подрез.

Читайте також: Людмила Кіченок розповіла, з ким виступатиме у новому тенісному сезоні

Переможці в номінації від редакції BTU - Друзі України. За активну публічну позицію та солідарність з Україною в її боротьбі з країнами-агресорками, підтримку українського тенісу в інформаційній площині та на особистому рівні, відзначено друзів України серед спортсменів та в галузі тенісних медіа.

Друзі України (професійний теніс) - Іга Швьонтек. Відзнака польській тенісистці за використання своєї платформи, як першої «ракетки» світу, підтримку як у світових ЗМІ, так і залучення власних ресурсів, щоб допомогти юним гравцям.

Читайте також: Forbes: Іга Швьонтек - найбільш високооплачувана спортсменка року

Друзі України (ЗМІ) - Дієго Барбіані. Відзнака італійському журналісту за особисту солідарність з Україною, а також за використання власної платформи, як представника медіа, щоб висвітлювати тему російської пропаганди у спорті та зв'язку війни і тенісу.

Нагорода від редакції BTU - Українським тенісистам за їхній внесок у нашу спільну боротьбу проти агресора. Цією номінацією редакція відзначає насамперед наших захисників: Олександра Долгополова та Сергія Стаховського.

Читайте також: Шестеро представників України зіграють у кваліфікації Australian Open 2024

Нагорода від редакції BTU - Українським тенісисткам за їхню боротьбу за права українських гравців у Турі. Окрема відзнака наших тенісисток, які задіяли всі можливі ресурси як спортсменки топ-рівня, щоб протидіяти російській агресії в інформаційному полі. Леся Цуренко, Еліна Світоліна, Марта Костюк та Даяна Ястремська, незважаючи на байдужість тенісних керманичів, критику фан-спільноти, продовжують використовувати свій голос і обстоюють нашу позицію перед міжнародними ЗМІ та тенісними асоціаціями.

На фото: Еліна Світоліна (Getty Images).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-