Жіноча збірна України з баскетболу 3х3 зберігає шанси зіграти на Олімпіаді

Жіноча збірна України з баскетболу 3х3 зберігає шанси зіграти на Олімпіаді

Укрінформ
Баскетболістки збірна України з баскетболу 3х3 зберігає шанси зіграти на літніх Олімпійських іграх в Парижі 2024 року.

Завершилися останні континентальні чемпіонати в Америці та Африці, після чого стали відомі учасники кваліфікаційних турнірів, передає Укрінформ. 

На Олімпійських іграх зіграють лише по 8 збірних у чоловічих та жіночих змаганнях. По три збірні, які будуть представлені у Парижі, вже відомі. За рейтингом пройшли Сербія, США та Китай у чоловіків, а також Китай, США і Франція - у жінок.

У першій половині 2024 року відбудуться три кваліфікаційні турніри, на яких будуть розіграні решта ліценцій.

Чоловіча збірна України не претендує на участь у кваліфікаційних олімпійських турнірах, а ось наша жіноча команда залишається в числі претендентів на олімпійську ліцензію, хоча і не все від неї залежить.

На першому кваліфікаційному турнірі 8 збірних розіграють одну ліцензію. Попередньо господарем турніру мав стати Ізраїль, але нині це питання "на паузі". Зіграють господарі змагань та 7 збірних з країн за світовим рейтингом, які не були представлені у баскетболі 5х5 на двох попередніх Олімпіадах.

Якщо турнір пройде в Ізраїлі, то у жінок, окрім господарок, також зіграють Угорщина, Нідерланди, Азербайджан, Єгипет, Монголія, Чилі та Нова Зеландія.

Першою запасною з європейських збірних є Польща, а далі Україна, але відверто тут зіграти у нашої збірної шансів нема.

На другому кваліфікаційному турнірі, який пройде в Японії, знову 8 команд розіграють одну ліцензію: кращі збірні на континентальних турнірах з кожної зони серед тих, у кого ще нема ліцензії, а також збірні за рейтингом ЧС-2023.

У жінок це Японія, Кенія, Бразилія, Австралія, Нідерланди, Німеччина, Канада та Австрія. Якщо Нідерланди виграють перший кваліфікаційний турнір, то в Японії зіграє віцечемпіон Європи збірна Іспанії.

На третьому турнірі зіграють 16 збірних кращих за рейтингом станом на 1 листопада цього року. Вони розіграють три ліцензії.

Турнір пройде в Угорщині. В жіночому турнірі там мають право зіграти Угорщина, Єгипет, Туніс, Канада, Чилі, Японії, Монголія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Литва, Азербайджан, Польща, Чехія, Італія та Ізраїль. Першою європейською збірною в резерві є Україна, а отже жіноча збірна України з баскетболу 3х3 зіграє на третьому кваліфікаційному турнірі, якщо на одному з двох перших турнірів ліцензію здобуде будь-яка європейська збірна, окрім Австрії.

Читайте також: Дівоча збірна України з баскетболу 3х3 вийшла до плей-офф Євро

Третій кваліфікаційний олімпійський турнір пройде у Дебрецені з 16-го по 19 травня 2024 року. Формат змагань буде оголошено ближче до початку події.

Фото: fbu.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-