Чемпіонат України з боксу: Сосновський у пошуках своїх героїв на паризькі Ігри

Чемпіонат України з боксу: Сосновський у пошуках своїх героїв на паризькі Ігри

Укрінформ
З 19 по 26 листопада у Львові пройшов чемпіонат України з боксу. 

Місто Лева зібрало понад 250 боксерів України, аби визначити найкращого в 13-ти вагових категоріях. Протягом тижня українські боксери змагались за звання чемпіона України, втім вибороти його зміг далеко не кожен. Хто став головним відкриттям змагань, а хто розчаруванням турніру, про поєдинок, гідний фіналу чемпіонату Європи – про все це читайте в матеріалі від Укрінформу.

Переможець отримує шанс поїхати на Олімпійські ігри в Парижі

Чемпіонат України – головні змагання осені цього року. Все тому, що переможець змагань стане першим номером збірної України у своїй ваговій категорії та поїде представляти нашу країну на ліцензійних турнірах. На даний момент Україна має лише одну ліцензію на ОІ – Олександр Хижняк здобув її на Європейських іграх. Втім, шанс вибороти путівку в Париж зберігається, точніше їх буде два. Перший ліцензійний турнір відбудеться наприкінці лютого наступного року в Італії. 

Відсутність Хижняка на ЧУ – рішення головного тренера збірної

Ще до початку чемпіонату організатори гучно заявляли про участь у змаганнях головної зірки українського олімпійського боксу Олександра Хижняка. Буквально за два дні до старту турніру з’явилась інформація, що полтавський “Танк” таки не боксуватиме у Львові. Хижняк не приїхав у Львів взагалі, хоча б для того, аби підтримати своїх друзів по збірній. 

На рахунок Хижняка рішення ухвалив головний тренер команди Дмитро Сосновський. Він пояснив свої дії в коментарі Укрінформу. 

«Я, як головний тренер національної збірної, з самого початку не підтримував ідеї Хижняка брати участь в чемпіонаті України. Є багато причин чому: він набагато кращий всіх цих спортсменів, які є в його ваговій категорії. Ця участь не дала б йому багато в тактико-технічному плані, це не додало б йому майстерності. В Олександра величезний багаж знань, величезний досвід, він зірковий боксер. До того ж, хто дасть гарантію, що він не травмувався б тут? На попередньому чемпіонаті України в нього був поєдинок з Матвієм Рожбою. Вони зійшлись головами, а в Олександра було велике розсічення носа, яке в нього проблематичне досі. Ми дійшли згоди з його батьком, який є його тренером, що він має готуватись за індивідуальним графіком до Олімпійських ігор», - сказав Сосновський. 

За відсутності Хижняка чемпіоном України у вазі до 80 кг став Матвій Ражба, який у фіналі змагань переміг Максима Кофана. 

Програш Харциза – шанс для Заморила

Головною сенсацією змагань стала поразка одного з лідерів збірної Ярослава Харциза. У ваговій категорії 63.5 кг харків’янин роздільним рішенням поступився молодому львівському боксеру Данилу Заморилу. Вирішальним став третій раунд, у якому більше точних ударів було в Заморила. До речі, за підсумками турніру він здобув перемогу в номінації «Найкраща техніка». 

Дмитро Сосновський зауважив для Укрінформу, що на перший ліцензійний турнір поїде саме Заморило, але Харциз може отримати свій шанс протягом сезону.

«За спортивним принципом Данило став чемпіоном України та завоював можливість їхати на ліцензійні турніри. У нас їх буде два. На перший турнір, який буде в Італії закономірно буде поїхати Данилу. Але я думаю, що Ярослава теж не треба списувати з рахунків, адже він дуже досвідчений боксер. Це бокс: можуть бути травми, тому вони повинні готуватись обоє. Я завжди кажу, що немає лідерів, всі - це одна команда: і перші, і другі номери. Якщо, не дай Бог, щось станеться, другий номер повинен могти замінити першого», - пояснив Сосновський. 

Захарєєв vs Молодан – головне протистояння чемпіонату

На цей бій чекав кожен. Історія протистоянні чемпіона світу Юрія Захарєєва з Максимом Молоданом - справжній екшн, драма, але лише для одного з них. 

Минулоріч відбувся їхній перший бій. Тоді на чемпіонаті України в Яблуниці Молодан сенсаційно здолав Захарєєва. По суті, або ж за спортивним принципом саме Максим мав їхати на Європейські ігри, але не так сталось. У федерації вірять в Захарєєва, тож вирішили дати йому другий шанс. На міжнародному турнірі в Литві їх навмисно звели в першій зустрічі, мовляв, хто переможе, той і поїде у Краків. Переміг Захарєєв і зрівняв рахунок в особистому протистоянні з Молоданом. На Європейських іграх у Юрія не склалось: у поєдинку за вихід до чвертьфіналу українець роздільним рішенням поступився боксеру з Туреччини. Можна говорити довго про те, що Захарєєв мав перемогти в тому поєдинку, а судді на Євроіграх явно симпатизували представникам Туреччини. По факту ліцензії в цій ваговій категорії у нас немає. 

Тож на чемпіонаті України у Львові Молодан та Захарєєв знову зустрілись у фіналі – одноголосним рішенням перемогу здобув Юрій. Захарєєв, насправді, став кращим порівняно з минулим чемпіонатом України. Це відзначили організатори змагань, які назвали Захарєєва найкращим боксером турніру. Розвиток Юрія бачить і головний тренер команди. 

 «Захарєєв і Молодан – два боксери міжнародного, високого рівня, але Юра - є Юра. Він наймолодший чемпіон світу в Україні серед дорослих. Він талановита дитина. Я не хочу ображати Максима, він на високому рівні, дуже працездатний боксер. Максим – хороший боксер, а Юрій Захарєєв - це дуже хороший боксер. Вийшов видовищний бій завдяки обом боксерам, але у цьому поєдинку Юра показав себе на рівні чемпіона світу. Юрій став чемпіоном України і він виборов право їхати боротись за ліцензію на Олімпійські ігри», - сказав Сосновський. 

Всі переможці ЧУ з боксу

Чемпіонами своїх вагових категорій стали наступні спортсмени: 

Андрій ТИШКОВЕЦЬ (Львівська область). Вага 48кг. 

Дмитро ЗАМОТАЄВ (Запорізька область). Вага 51кг. 

Ельмір НАБІЄВ (Миколаївська область). Вага 54кг. 

Айдер АБДУРАЇМОВ (Харківська область). Вага 57кг. 

Максим ВЛАСЮК (Вінницька область). Вага 60кг. 

Данило ЗАМОРИЛО (Львівська область). Вага 63,5кг. 

Ельвін АЛІЄВ (Київська область). Вага 67кг. 

Юрій ЗАХАРЄЄВ (Харківська область). Вага 71кг. 

Джамал КУЛІЄВ (Одеська область). Вага 75кг. 

Матвій РАЖБА (Рівненська/Харківська область). Вага 80кг. 

Данило ЖАСАН (Чернігівська область). Вага 86кг. 

Аркадій КАРЦАН (Хмельницька область). Вага 92кг. 

Дмитро ЛОВЧИНСЬКИЙ (Київська область). Вага +92кг.

Шлях до Парижу

6 грудня збірна України розпочне навчально-тренувальний збір по загальній фізичній підготовці в Тисовці. Після цього вона переїде до Києва, в Кончу-Заспу, де безпосередньо готуватиметься до ліцензійних турнірів. 

Як зазначає головний тренер команди, в планах здобути ще 2-3 путівки на Ігри в Парижі. 

«У нас були складнощі з рівнем деяких боксерів: із семи вагових категорій могли боротися за ліцензію чотири боксера. Після чемпіонату України я бачу, що рівень хлопців дуже піднявся. Так буває у спорті: там, де ти не розраховуєш, можеш вистрілити. Тому я думаю, що будемо боротись за всі 6 ліцензій, а добре було б взяти 3 ліцензії. Якщо завоюємо ще хоча б одну, теж добре. Буде дуже велика конкуренція. Я думав, ми привеземо 2-3 ліцензії з Європейських ігор, і вони мали б в нас бути, але несправедливо забрали ліцензію в Дмитра Замотаєва. Як на мене, він один із найкращих боксерів у світі у своїй вазі. Юрій Захарєєв також, але він ще був не настільки готовим. Бій з Молоданом – дуже хороший показник того, що Юра набирає форму, виходить на потрібний нам рівень. Він мав брати ліцензію на Євроіграх, але сталось так як сталось. Будемо працювати», - підсумував Сосновський.

Діана Кондратюк, Львів - Київ

Фото: ФБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-