Гамбурзьке диво “Шахтаря”: якісна робота над помилками

Гамбурзьке диво “Шахтаря”: якісна робота над помилками

Укрінформ
“Шахтар” мінімально здолав “Барселону” в четвертому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

У номінально домашньому матчі “Шахтар” зміг підлаштуватися під іменитого суперника і здобув надважливу перемогу на шляху до плей-оф Ліги чемпіонів. Попри кадрові втрати й програш у минулому поєдинку, підопічні Маріно Пушича змогли створити у Гамбурзі сенсацію. Про третю перемогу “гірників” над “Барселоною” в історії читайте в матеріалі від Укрінформу.

Склад “гірників”: без сенсацій, але з сюрпризами

Перед поєдинком було зрозуміло, що “гірникам” не допоможуть Юхим Конопля й Артем Бондаренко. Їх на полі змінили Криськів і Гочолеішвілі. З огляду на перебіг гри й результат на табло, вони зробили це максимально ефективно. Особливого маневру у боснійського коуча “гірників” на рахунок вибору складу не було. Пушич виставив уже звичну одинадцятку, за винятком травмованих/дискваліфікованих футболістів.

За підсумками матчу можна зазначити, що поява Матвієнка на лівому фланзі оборони була максимально доречною. Не варто забувати, що на старті кар’єри Микола був саме лівим захисником. У матчі проти “Барселони” він вкотре довів свою профпридатність саме ліворуч. Ще одним здивуванням стала поява Невертона попереду того таки Матвієнка.

Бразилець хоч і віддалено, але нагадує Мудрика. Щонайменше базовий набір навичок у цих футболістів схожий. Бразилець має відчутну стартову швидкість, характерну для латиноамериканців техніку і фокус на ворота суперників. Хоч місцями він виглядав розгублено, але в цілому справив враження гравця, який у майбутньому здатний буде створювати різницю у матчах. У складі “гірників” можна виділити чимало індивідуальностей, але у цьому матчі акцент варто робити на командну гру.

Читайте також: «Шахтар» - «Барселона». Текстова трансляція

Пастка Пушича: надійно біля своїх воріт, вперто - біля чужих

Тренер “Шахтаря” перед грою одразу зняв з гравців відповідальність за результат, зауваживши, що українцям банально немає чого втрачати. Судячи з усього, на цей гачок потрапив коуч каталонців Хаві. З перших хвилин гри “гірники” почали діяти за заздалегідь спланованим сценарієм. Мінімум для початку - не пропустити. 

“Шахтар” зосередився на тому, щоб нейтралізувати початковий тиск “Барселони” на свої ворота. Внаслідок грамотної побудови захисної гри під проводом досвідченого Ярослава Ракицького, “гірники” залишили свої ворота сухими. На відміну від минулої гри, максимально концентровано діяв центр поля. Степаненко постійно підчищав за партнерами й блокував зони для передач суперника. Допомагали йому в цьому Криськів і Судаков. Останньому взагалі доводилося стабільно опускатися у свій штрафний майданчик, щоб допомогти захисникам з розіграшем м‘яча. 

На фланзі гравці “Шахтаря” прогнозовано зустрічали опонентів по двоє, інколи навіть втрьох з допомогою гравців центру поля. Зубков і Невертон стабільно опускалися нижче, щоб допомагати Гочолеішвілі й Матвієнку відповідно. Це завадило каталонцям обігрувати наших футболістів в індивідуальних дуелях.  Якщо каталонці все ж доходили до кутового прапорця і подавали у штрафний, то там на м’яч чатували Ракицький і Бондар. Разом вони буквально вимкнули з гри головну опцію в атаці каталонців - Роберта Левандовського. У поляка не було жодного справді гольового моменту. А про те, як над ним “знущався” Різник, можна скласти товстий збірник легенд. Дмитро обігрував Роберта, змушував того на собі фолити й навіть по-футбольному глузував зі свого візаві. 

В атаку “гірники” йшли боязко, але робили це майже однаково. Розрахунок був на забігання Зубкова. Одного разу пас перехопили, іншого - захисники каталонців відтіснили Олександра від м’яча. Здавалося, що варто змінювати підхід до гри в нападі, але “гірники” вперто пасували праворуч. Як наслідок, в одному з епізодів Судаков філігранним пасом знайшов Гочолеішвілі. Грузин зупинив м’яч, побачив Сікана і подав прямісінько на голову Данилові. Той майстерно вистрибнув і відправив м’яч у правий дальній кут воріт Тер Штегена. М’яч по чудернацькій траєкторії залетів у сітку! 1:0. Прагматизм “гірників” у першому таймі підтвердили цифри: 41:59 за володінням м’яча, 4:2 за ударами(2:0 у площину воріт). 

Зразковий другий тайм від “гірників”

На другу половину гри “Шахтар” вийшов з чітким розумінням того, що варто зберегти сприятливий результат. На щастя, розвиток гри у першому таймі показав, що план на гру працює відмінно. Варто лише відмітити декілька змін у побудові командної гри. Вінгери “Шахтаря” Зубков і Невертон помінялися флангами. Тепер атаки праворуч розганяв саме бразилець. В одному з епізодів він вийшов на ударну позицію, пробив, але влучити у правий кут воріт не вдалося. 

Вимушена заміна Сікана, який пошкодив ключицю, на Келсі на гру ніяк не вплинула. Хіба попереду стало складніше вигравати єдиноборства. Не дограв поєдинок і Степаненко, який теж завчасно покинув поле через травму. Свіжий Назарина, як то кажуть, каші не зіпсував. 

“Шахтар” грав від захисту, намагаючись спіймати каталонців на контратаках. Одного разу це вдалося Невертону. Той блискуче обробив м’яч, змістився в центр і завдав обвідного удару в кут. Святкуючи взяття воріт, він побачив перед собою жовтий прапорець лайнсмена - поза грою.

До 97-ї хвилини - арбітр додав 7 - “Барселона” так і не спромоглася на небезпечний момент. Суддя зафіксував остаточний результат - 1:0 на користь “Шахтаря”. Найкращим гравцем матчу очікувано став Георгій Судаков, який вкотре довів, чому за ним полює когорта європейських клубів з приставкою -топ. Гру українського півзахисника оцінив і головний тренер “Шахтаря” Маріно Пушич.

Читайте також: Судаков: Ми віримо у вихід до плей-оф ЛЧ

“Судаков - винятковий талант. Він вже показує це досить тривалий час. У нього чудовий характер і він дуже розумний гравець”, - зауважив Пушич. Порцію компліментів Жора отримав і від тренера “Барселони” Хаві.

Перемога “Шахтаря” сплутала карти в групі

Після звитяги у матчі з каталонцями ситуація у квартеті Н наступна: 1.“Барселона”(9 очок), 2.”Порту”(9), 3.”Шахтар”(6), 4.”Антверпен”(0). “Порту” у своєму поєдинку переміг “Антверпен” (2:0), тому зрівнявся за очками з “Барселоною”. У “Шахтаря” залишилося 2 гри. Ситуація може розвернутися в будь-який бік, але зараз зрозуміло, що на плей-оф Ліги чемпіонів претендують одразу 3 команди. Враховуючи матч проти “Барселони”, “Шахтар” у цьому списку точно не випадково. З такою організацією гри “гірникам” під силу перемогти у своїх поєдинках, а далі все буде в руках фортуни. Головне зіграти так, як про це у підсумку заявив Маріно Пушич.

Читайте також: «Шахтар» переміг «Барселону» в Лізі чемпіонів УЄФА

“Вам треба вірити й діяти, щоб здобути такий результат. Ми аналізували наш перший матч проти «Барселони» та їхні матчі після цього. Футболісти зіграли феноменально. Ми могли забити ще більше. Моя команда зіграла ідеально. Сьогодні ми святкуємо - ми на це заслужили. Такий результат виглядає дуже солодким для нас - для мене та всіх працівників клубу. Пишаюся не тільки Судаковим та Криськівим, які зіграли фантастичний матч, але і всією командою”, - підсумував на післяматчевій пресконференції головний тренер “Шахтаря”.

Далі - “Антверпен” у Гамбурзі.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com

  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-