«Усьому приходить кінець»: епілог кар’єри Мірчі Луческу в Україні

«Усьому приходить кінець»: епілог кар’єри Мірчі Луческу в Україні

Укрінформ
Румунський тренер Мірча Луческу оголосив про свій відхід з «Динамо» після поразки від «Шахтаря» (0:1).

Після п’ятнадцятирічної роботи на чолі українських клубів Містер вирішив поставити крапку у своїй тренерській кар’єрі. Румун пішов переможеним, але в історії українського футболу мав би залишитися переможцем. Укрінформ вирішив підсумувати кар’єру одного з найбільш скандальних і водночас професійних тренерів УПЛ.

Перша асоціація з Луческу - це «Шахтар». Навпаки - теж саме

Румунський спеціаліст прийшов у «Шахтар» у 2004-му році. Він став коучем «гірників», маючи за плечима 25 років тренерської діяльності, зокрема досвід роботи із зірками світового рівня в «Інтері». Мірча очолив команду, яка лише починала зазіхати на роль головного в українському футболі. 

Прихід Мірчі в «Шахтар» без перебільшення можна назвати революцією. Луческу розгледів талант низки футболістів з українським і бразильським паспортами. Фернандіньйо, Вілліан, Дуглас Коста, Тейшейра, Жадсон, Адріано, Чигринський, Ракицький, П’ятов - кожен з них був продуктом тренерського таланту румуна. Варто також згадати про Мхітаряна і Срну. Останній взагалі став символом «Шахтаря» і правою рукою Мірчі в роздягальні. 

Саме Луческу прищепив «гірникам» атакувальний футбол і тактичну схему 4-2-3-1.  Варто зауважити, що саме на спадщині румуна, з адаптацією його схеми на свій манір кар’єру в Україні побудували Пауло Фонсека і Луїш Каштру. 

Румун виховував потенційних претендентів на трансфер до Європи, домінуючи водночас в УПЛ. Протягом своєї кар’єри у «Шахтарі» він здобув 8 титулів УПЛ, 6 Кубків України й 7 Суперкубків. Вершина кар’єри Луческу - це перемога в останньому розіграші Кубка УЄФА.

Він зміг побудувати конкурентну в Європі команду, яка не сходила з дистанції після відходу лідерів. Фернандіньйо (40 мільйонів євро), Вілліан(35), Дуглас Коста(30), Мхітарян(27,5), Чигринський(25) - це трансфери часів Луческу, які не лише збагатили бюджет «гірників», але й допомогли команді побудувати імідж «магазину» для команд з найкращих ліг світу. Після 12 сезонів на чолі «Шахтаря» румун пішов.

Двічі в одну річку не увійдеш, але це не зовсім про Луческу

Після чотирирічної паузи Мірча знову повернувся до України. Цього разу він очолив головного конкурента «Шахтаря» - «Динамо». Відхід зі стану «гірників» вийшов доволі скандальним, позаяк румун був переконаний, що його зрадили. Щоб відплатити «гірникам» і довести свою профпридатність, Мірча поїхав до Києва. На диво, він зміг у першому ж сезоні нагадати про себе. Суперкубок, УПЛ і Кубок України у першому ж розіграші після повернення - саме так розпочав румун.

Попри це, він ніколи не приховував, що поєдинки з «гірниками» для нього надто емоційні. Після однієї з перемог над «Шахтарем» він зауважив, що йому боляче грати проти колишньої команди. Чим далі, тим більше боліло не від перемог…

Наступний сезон вийшов відверто змазаним через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Чемпіонат України не дограли, Кубок - заморозили. Війна наклала відбиток на український футбол, який поступово і невпинно занепадав. 

Українські команди втратили фактично всіх легіонерів. Вітчизняні лідери поїхали шукати щастя у європейських клубах. «Динамо» не змогло або ж не захотіло проводити активну трансферну кампанію, тому передбачити результати киян 2023/24 було нескладно. Крім того, відчувалося, що 78-річний Мірча вже не встигає за сучасними трендами у футболі. Не обійшлося й без проблем зі здоров’ям. Показники «Динамо» невпинно погіршувалися - 1 перемога в останніх 5 матчах у всіх турнірах.

Останньою краплею для Луческу стала поразка «Шахтарю». Кияни поступилися в конкурентному матчі. Після гри Мірча сказав своє останнє слово на чолі української команди, змусивши всіх аплодувати.

«Не хочу говорити про гру. Хочу сказати, що 15 років віддав футболу в Україні та вирішив закінчити кар'єру. Це моя остання гра. Подякував гравцям «Шахтаря» та «Динамо». Сподіваюся, частка мене залишилася в Україні. Вдячний президенту «Шахтаря» Рінату Ахметову та президенту «Динамо» Ігорю Суркісу. Хотілося закінчити інакше, але всьому приходить кінець. І кар'єрі гравця, і кар'єрі тренера», – заявив Луческу.

Ложка дьогтю у кар’єрі Мірчі 

Поза футбольним полем Луческу завжди вирізнявся контроверсійними висловлюваннями й діями. Як наслідок, його прихід в «Динамо» не безпідставно «зачинив двері» на стадіон для багатьох вболівальників киян. Ультрас ДК не пробачив румуну його висловлювання про киян, Лобановського й російсько-українську війну.

Луческу ставив під сумнів тренерські якості Валерія Лобановського, обурившись тим фактом, що екстренера «Динамо» включили до десятки найкращих коучів в історії(Луческу був 46-м - ред). Після резонансу він таки забрав свої слова назад, але обурені українські фанати його вже не пробачили.

 Крім того, румун називав Україну й Росію однією країною - він сказав це під час роботи з пітерським «Зенітом» у 2016 році. За ці слова румун так і не вибачився. Підсумовуючи, зрозуміти ставлення фанів «Динамо» до нього не складно. 

Цікаво було б дізнатися, що про Мірчу думають представники ультрасу «Динамо», які захищають Україну на фронті… Зараз вони зосереджені на речах, які є на мільйон світлових років важливіші за футбол. Знову ж таки, їх думки на рахунок румунського тренера можна передбачити. Запитаємо у них про це після перемоги. 

Читайте також: Луческу подав у відставку з посади головного тренера «Динамо»

Водночас українські вболівальники не забудуть «Браво, федерація» під час українського «класичного» дербі і «ми з Фергюсоном», коли мова зайшла за кількість виграних трофеїв. Мірча Луческу залишив великий спадок в українському футболі й назавжди залишиться в історії гри. На противагу, на щастя, усьому приходить кінець.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: fcdynamo.com, shakhtar.com, Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-