“Барселона” - “Шахтар”: напад виграє поєдинки, а захист - групу ЛЧ

“Барселона” - “Шахтар”: напад виграє поєдинки, а захист - групу ЛЧ

Укрінформ
“Шахтар” поступився на виїзді “Барселоні”(2:1) у третьому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

Перший матч Маріно Пушича на чолі “гірників” став квінтесенцією “Шахтаря” у першій половині сезону 2023/24. Команда здатна на яскравий футбол попереду, але всі потуги форвардів нівелює бліда гра у захисті. З командами рівня “Барселони”, де навіть вчорашні школярі здатні йти у результативний обіграш, це особливо добре видно. Про два різні, але закономірні тайми від “гірників” проти каталонців читайте в матеріалі від Укрінформу.

Вирішити все у першому таймі

Разом зі стартовим свистком стало зрозуміло, що “Барселона” не збирається чекати, що їй запропонує “Шахтар”. Підопічні Хаві взяли м’яч під контроль і почали намацувати слабкі місця оборони “гірників”. Фелікс і Ямал стабільно багато отримували простір на фланзі, намагаючись загострити гру звідти. З центральної зони їх постійно підтримував Лопес. Саме він створив перший момент, завдавши удару в кут після обрізки захисників “Шахтаря”. У цьому епізоді Різнику вдалося парирувати удар, виставивши ногу. 

У декількох епізодах вінгерам каталонців вдавалося тікати у контратаки, але за ними пильно наглядав Бондар. Проблема гри один в один залишалася. Особливо це було помітно, коли захисники “Шахтаря” діяли без підтримки партнерів по команді. Найчастіше це траплялося з Азаровим. Грузинського футболіста вдосталь накрутив 16-річний Ямал. Очевидно, гравцеві було б спокійніше, якби на підстраховці у нього був Матвієнко. Микола, здається, застиг десь на пів позиції між центром і флангом захисту. 

“Шахтар” ніби й не зніяковів від активного відбору каталонців, але вийти на чужу половину поля було доволі проблематично. Щоб розвантажити гру біля своїх воріт з центральної зони постійно опускалися Бондаренко і Степаненко. В одному з епізодів українські захисники не встигли закрити Лопеса, який отримав м’яч у штрафному майданчику. Його удар прийшовся на поперечку, на добиванні першим прибіг Торрес - 1:0.

Перший пропущений м’яч дещо підкосив українців. Як наслідок, Лопесу дали можливість пробити ще раз із меж штрафного майданчика і він влучив у самісіньку “дев’ятку”. Обережність у нападі у комплексі з невпевненою грою позаду поставили “гірників” у становище, коли втрачати було нічого. Про це свідчили й цифри: 9:2 за ударами, 4:0 - удари в площину воріт. За фолами теж “перемагала” “Барселона” (7:6), що вказує на агресивність гри персонально з кожним “гірником”. Те, чого не вистачало українським оборонцям.

Фортуна біля своїх воріт, Судаков біля чужих

На другий тайм “гірники” виходили у статусі абсолютних андердогів. Гра каталонців не змінювалася: вони хотіли забити ще один гол, щоб спокійно закінчити матч. Нагоди для цього виникали у Ямала(стійка) і Торреса(офсайд). Свої моменти каталонці не використали. 

“Шахтар” натомість довго готував свою атаку і знайшов шпарину в захисті суперника. Судаков подібно до Лопеса здійснив забігання з глибини поля, відгукнувся на пас Азарова і потужним ударом вколотив м’яча в ближній кут Тер Штегена. Після цього команди обмінялися небезпечними епізодами, але жодна не спромоглася на забитий гол. 

Головний тренер “Барселони” Хаві високо оцінив гру своєї команди, похваливши при цьому “гірників”. «Я сказав під час розмови з гравцями, що це був непростий сценарій. Ми ускладнили собі гру. У нас були можливості забити голи. Ми багато генерували. Найбільш фізично важкою грою, яку ми провели з того часу, як я очолюю “Барсу”, була гра проти “Атлетіка”. “Шахтар” зіграв практично так само”, - зауважив він.

У складі “Шахтаря” вчергове варто відзначити Степаненка і Судакова. Капітан у звичній для себе манері намагався перекусити всі паси убік воріт Різника. Георгій натомість відповідав за креатив попереду. Гол на його рахунку - це найкращий показник якості у матчі. Саме ці двоє футболістів отримали найвищі оцінки від WhoScored: у Тараса 7.29 у Георгія - 7.32.

Де варто надолужити

Поразку “гірників” варто розглядати комплексно. Перш за все далася в знаки змін тренера. Для Пушича, хай і в тандемі із Срною, це перша гра на чолі “Шахтаря”. Тренер банально не встиг прищепити команді своє бачення гри, познайомитися з футболістами і з’ясувати сильні/слабкі сторони кожного. 

“Шахтар” недотягнув до “Барселони” у декількох аспектах. Очевидно, клас гравців кардинально різний. Гра каталонців будується на грі з м’ячем, на індивідуальній майстерності кожного. Фактично будь-який футболіст каталонців здатен розібратися із суперником у ситуації сам на сам. 

Не встигали українці й позиційно. Через насиченість лінії нападу суперника у “Шахтаря” періодично провисала опорна зона. Зазвичай туди не встигав такий собі “бокс ту бокс” Бондаренко. Через це каталонці отримували можливість не лише спокійно розібратися в ситуації, а й подумати над цікавим продовженням атаки. Два голи, один з яких скасував ВАР прийшли саме після подачі з опорної зони.

Читайте також: «Барселона» - «Шахтар». Текстова трансляція

Свою роль відіграла й ментальна нестабільність “гірників”. У першому таймі вони аж занадто шанобливо ставилися до своїх опонентів. А можна ж жорсткіше… Лише після двох “ляпасів” у вигляді пропущених м’ячів підопічні Пушича почали відповідати. Це стосувалося не лише атак, а й гри в захисті.

Що буде далі

Після трьох поєдинків “гірники” мають три залікові пункти і посідають третє місце у групі Н. “Порту” у паралельному матчі розгромив “Антверпен” і піднявся на другу сходинку. “Барселона” йде без втрат(9 очок). На дні квартету без очок розташовуються бельгійці. 

Поразка поєдинку з “Барселоною” не означає, що боротьба за ЛЧ для “гірників” завершилася. Попереду ще один поєдинок з каталонцями. Наступна гра з португальцями взагалі має всі шанси стати лобовою. 

“Насправді, вони зробили все, що я просив. Звісно, є моменти гри, коли доводиться витримувати тиск «Барселони», та навіть попри ці страждання вони показали характер: були досить жорсткими, організованими й дисциплінованими, підтримували один одного. Дуже важко відповідати на такий високий пресинг та інтенсивність з боку суперника під час володіння м’ячем. Ми змінили дещо в перерві, хоча й у першому таймі команда непогано справлялася. Якщо ми можемо міняти щось під час гри з таким суперником, то маємо потенціал і характер. І це те, чим я найбільше задоволений”, - підсумував поєдинок тренер “Шахтаря” Маріно Пушич.

Читайте також: «Шахтар» мінімально поступився «Барселоні» у матчі Ліги чемпіонів УЄФА

Щоб там не було, сподіваємося, що “гірники” віднайдуть свій ритм і налагодять гру в обороні. Саме вона гарантує успіх на внутрішній арені й має всі шанси допомогти далі у Лізі чемпіонів.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-