Україна - Північна Македонія: черговий “фінальний” матч

Україна - Північна Македонія: черговий “фінальний” матч

Укрінформ
Сьогодні, 14 жовтня, національна збірна України з футболу зіграє проти Північної Македонії у сьомому турі кваліфікації до чемпіонату Європи-2024.

“Синьо-жовті” у черговому матчі відбору до ЧЄ отримають шанс випередити у групі С своїх головних конкурентів - збірну Італії. Щоб продовжити боротьбу за вихід до фінальної частини чемпіонату Європи, варто перемагати Північну Македонію. Перший матч між командами завершився перемогою українців, але це не привід ставитися до суперника легковажно. Читайте в матеріалі від Укрінформу, чому колектив з Північної Македонії здатен створити “синьо-жовтим” проблеми.

Все, що потрібно знати про Північну Македонію 

Підопічні Сергія Реброва у статусі номінальних господарів прийматимуть у чеській Празі команду, яка лише на перший погляд здається безнадійним аутсайдером. Команда Благожі Мілевсі зірок з неба не ловить, але неодноразово доводила свою профпридатність проти команд екстракласу, зокрема Італії.

Середня вартість македонців - всього 2 мільйони євро. У складі вже немає без перебільшення легендарного для співвітчизників форварда Горана Пандева. Саме він із солідним відривом залишається найкращим бомбардиром в історії збірної (38 точних ударів). Сьогоднішня команда - це сплав футбольних роботяг, які намагаються нав’язати боротьбу на кожному клаптику поля.

Серед усіх футболістів варто підсвітити півзахисника “Наполі” Ельджіфа Елмаза. Він відіграє роль двигуна у центрі поля й в одноосібному порядку очолює рейтинг вартості у команді. За цього гравця варто викласти 26 мільйонів євро на трансферному ринку. Крім того, він встиг набратися досвіду протягом минулого року. Перемога у Серії А, очевидно, додає впевненості в собі. 

Північна Македонія набрала 7 очок у 5 поєдинках кваліфікації. За цим показником у андердога з Україною паритет. Впродовж кваліфікаційної кампанії підопічні Мілевскі двічі обіграли Мальту і зіграли внічию з Італією. Щобільше, команда ледь не обіграла Україну у першому матчі. Македонці двічі розписалися у воротах Трубіна у першому таймі, але втримати перевагу не змогли. За останні роки у своїй колекції команда має перемоги над німцями й італійцями. Тож сподіватися, що македонцям бракуватиме мотивації, не варто. Про недооцінку теж не йдеться. 

“Не потрібно слів, щоб розуміти, наскільки високий рівень збірної України. Усі ми знаємо, які в цій команді зібрані кваліфіковані та сильні футболісти, які грають у топ-лігах” - підкреслив головний тренер збірної Північної Македонії.

Варто нагадати, що очні зустрічі команд теж не запам’яталися, як стовідсотково прохідні для українців. За всю історію Україна й Північна Македонія зустрічалися 6 разів, у яких “синьо-жовті” здобули 4 перемоги й 1 нічию. Ще один матч завершився внічию. Серед усіх діючих футболістів України у першому переможному матчі брали участь Сидорчук, Степаненко і Ярмоленко. Останній у сьогоднішньому матчі не допоможе.

Головний біль Реброва: у збірній вистачає травмованих

“Синьо-жовті” підходять до гри із довгим лазаретом. Сергій Ребров не зможе розраховувати на Андрія Ярмоленка і Віктора Циганкова. Якщо капітан збірної з плином часу перебирає на себе амплуа лідера, то вінгер “Жирони” - це головний аргумент Реброва у лінії нападу. Хоча сам Сергій Станіславович переконаний, що має у своєму розпорядженні достатньо гравців, щоб замінити травмованих.

«В нас багато гравців, які можуть їх(травмованих - ред.) замінити. Я не можу сказати, як вони можуть замінити, але такі гравці є. Завтра ми вийдемо найсильнішим складом, попри травми у деяких гравців. Такі ж проблеми є й у суперника. Ми в рівних умовах», - сказав Ребров на передматчевій пресконференції.

Одним з тих, кого викликали допомогти, став форвард “Сандерленда” Назарій Русин. Футболіст влітку переїхав на “Туманний Альбіон”, тому мав би вже набути необхідного досвіду для ігор за збірну. Позицію правого вінгера також здатен закрити Руслан Малиновський. Футболіст почав отримувати ігрову практику у “”Дженоа”, тому, як і обіцяв Ребров, повернувся до лав збірної. Шульга з потужним ударом здатен зіграти праворуч. Саме так періодично використовував футболіста Андрій Шевченко.

Очевидно, основною ударною силою збірної України мав би стати Михайло Мудрик. У останньому матчі за “Челсі” вінгер відзначився дебютним голом за нову команду. Крім того, варто згадати перший поєдинок проти македонців. “Синьо-жовті” тоді не без допомоги Михайла відігралися і вирвали перемогу. У тому матчі Мудрик віддав два гольових паси.

Не форвардами єдиними. Збірній не зможе допомогти Сергій Кривцов. Досвідчений футболіст “Інтер Маямі” теж отримав ушкодження. На щастя, перед сьогоднішньою грою обидва футболісти захисту, яких варто б вважати основними, Матвієнко і Забарний, готові зіграти. Теж саме можна сказати й про воротарську лінію. На цій позиції можуть зіграти одразу три футболісти, які отримують ігрову практику на клубному рівні. Бущан, Трубін чи Різник - це вирішувати лише Сергію Реброву. 

Наздогнати конкурента або відпустити конкурента

Україна підходить до гри, маючи 7 очок. Стільки ж у збірних Італії й Північної Македонії. Це означає, що за підсумками матчу підопічні Реброва можуть або піднятися на одну сходинку, або опуститися нижче. У другому випадку боротьбу за вихід на чемпіонат Європи можна буде вважати завершеною. Хоч математичні шанси на успіх залишаться, але футбол - це не математика.

Комічність ситуації полягає у тому, що становище Північної Македонії повністю однакове. Хоч букмекери на скромну збірну не робили ставку, але зараз вона цілком може претендувати на друге-третє місце у групі С. Це розуміє і тренер Північної Македонії.

“Упевнений, що завтра буде абсолютно інша гра. І збірна України, і збірна Північної Македонії зараз ведуть боротьбу за друге місце в нашій відбірковій групі. Тож завтра кожній із команд потрібно буде три очки. Дуже сподіваюся, що буде відкрита гра, і обидві команди боротимуться за перемогу і три очки. Для того, щоб перемогти завтра, нам треба насамперед бути сконцентрованими, зібраними і, головне, не зупинятися після 60−65 хвилини гри, продовжувати грати у свій футбол”, - зазначив Мілевскі перед грою.

Матч розпочнеться о 16:00 за Києвом. За головними подіями гри ви можете слідкувати у текстовій трансляції від Укрінформу.

Віталій Ткачук, Київ

Фото Павла Кубанова

    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-