Бій Усика у Вроцлаві: перемога крізь біль

Бій Усика у Вроцлаві: перемога крізь біль

Укрінформ
Українець захистив свої титули у надважкій вазі.

Зупинка бою, нокдаун, нокаут та перемога Усика, реакція світу на брудний удар Дюбуа та коментарі боксерів після поєдинку. Ми зібрали найцікавіше з бою Усик – Дюбуа в матеріалі від Укрінформу. 

Основні моменти головного бою вечора

У перших раундах Усик уже традиційно у своєму стилі ведення бою провів «розвідку» - він багато працював на ногах та виконував роботу джебом. Його суперник, британець Дюбуа, спробував викидати удари, але вони результату не принесли. 

З кожним раундом українець нарощував темп поєдинку, ставав все швидшим та агресивнішим. Переломним моментом у поєдинку став удар нижче поясу від Дюбуа у п’ятому раунді. Українець опинився на підлозі, втім рефері не почав відраховувати нокдаун, а вказав на брудний удар британця. Очок з Дюбуа не зняли, але відновитись Олександру дозволили. Вже за декілька хвилин українець стояв на ногах та вказав на готовність продовжувати поєдинок. Звісно, Усик хотів відповісти, що йому, власне, вдалось ще до кінця п’ятого раунду. Олександр завдав потужного удару лівою, водночас діяв дуже обережно. Він робив все, аби завадити Дюбуа завдати удару у відповідь. 

У 7-му раунді Усик підвищив рівень швидкості: українець провів декілька серйозних атак та не відпускав суперника від канатів. Дюбуа відверто втомився – це було помітно по його важкому диханню. А вже у 8-му раунді удари Усика принесли свої перші плоди - Дюбуа став на коліно, а рефері відрахував. Українець міг закінчити поєдинок ще у восьмому раунді, але час зрадницьки закінчився. Довести бій до логічного завершення вдалося у наступній трихвилинці - у 9-му раунді Олександр завдав потужний правий прямий удар, після чого рефері сигналізував про достроковий нокаут на користь Усика.

До речі, українець вкотре довів усім, хто називає його «крузером», що має потужний удар. Нокаут Дюбуа став чотирнадцятим нокаутом українця у професійному боксі та першим за п’ять років. Попередню перемогу таким чином українець здобув в останньому поєдинку у першій важкій вазі, коли у 2018 році відправив у нокаут британця Тоні Белью та захистив чемпіонські пояси WBA, WBC, WBO та IBF.

Скандал після поєдинку

Втім, як це часто буває у спорті, не всі були згодні з перемогою Олександра Усика. Одразу після поєдинку, на ринзі Дюбуа разом зі своїм промоутером Френком Ворреном почали робити драму та скандал. Вони заявили про те, що суддя повинен був почати відраховувати нокдаун Усику у п’ятому раунді.

«Усик отримав у 180 разів більше часу, ніж потрібно, щоб відновитися після справжнього удару. І той удар був у пояс. Є інструктажі щодо правил перед боєм. Іноді ви бачите бійців, які приходять у високо піднятих шортах. Отже, що відбувається під час цих інструктажів. Вони визначають, де знаходиться ваша талія - це середина між вашими стегнами. Його шорти були вище цієї точки, його вдарили по поясу. І за таких обставин у WBA немає альтернативи, крім призначення реваншу.

Рефері дає комусь три хвилини на відновлення. Якби він подивився VAR, то все закінчилося б за 30 секунд», - сказав промоутер. 

Реакція боксерської еліти на епізод

Чинні та колишні боксери розділилися упоглядах, чи справді британець пробив нижче поясу по українцеві у п'ятому раунді.

«Все, що нижче пупка, класифікується як удар нижче поясу в боксі. Це не моя думка, це факт. Такі правила. Ваші шорти не повинні закривати ваш пупок, бо якщо це так - можна влучити в пояс», - написав колишній суперник Усика Тоні Беллью, прикріпивши фото з Усиком.

«Коли я дивився це, мені не здалося, що це удар нижче поясу. Це не був низький удар - удар у тіло. Йому (Усику - ред.) мали розпочати відлік. Даніель Дюбуа мав стати об'єднаним чемпіоном світу у важкій вазі», - сказав Карл Фремптон, колишній чемпіон світу у напівлегкій вазі.

«Не можна натягувати шорти до грудей. Це був законний удар. Я думаю, що в цей момент рефері побачив Усика на колінах, але не бачив удару. Я бачив повтор, і це був законний удар», - сказав колишній тренер Усика, а нині тренер Дюбуа Алі Башир.

«Не думаю, що удар був нижче поясу, він був на межі. Будь ласка, заспокойтеся з тим, що Дюбуа мав стати чемпіоном світу через це. Якби Усику почали відлік, він би підвівся», - написав ірландський боксер Майкл Конлан.

Читайте також: Усик: Я присвячую цей поєдинок моїй Україні та ЗСУ

Сам Олександр Усик на пресконференції після бою наголосив, що його шорти перебували на регламентованій висоті, тоді як Дюбуа завдав удар саме нижче поясу.

«Усик винний, як у нього шорти вдягнуті? Якщо ми станемо у ринзі та подивимося, як в Усика та Дюбуа були шорти вдягнуті, то це однакова висота. Він програв, і каже, що у мене були шорти... - можу битися і без них», - додав український боксер.

Що далі

Насправді, варіантів з наступним поєдинком українця багато, але бажаний для Усика та всієї України лише один – це Тайсон Ф’юрі.

Читайте також: Усик нокаутував Дюбуа. Текстова трансляція

Після поєдинку з Дюбуа Усик вчергове кинув виклик британському боксеру.

«Тайсон Ф'юрі? Якщо він хоче – я хочу. Але нехай не б'є нижче пояса. Чи потрібен мені цей бій перед тим, як я піду на пенсію? Так, звичайно», - підсумував Усик. 

Діана Звягінцева, Київ

Фото: TNT Sports, Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-