Топ українських атлетів: спортивний тил незалежної України

Топ українських атлетів: спортивний тил незалежної України

Укрінформ
Рейтинг визначних спортсменів до 32 річниці незалежності України.

Вони зробили вагомий внесок для покращення міжнародного іміджу України. Кожен з них перемагав, дехто досі перемагає на міжнародній арені, прославляючи Україну. Топ українських спортсменів, якими варто пишатися у матеріалі від Укрінформу.  

Оксана Баюл

Вона - перша Олімпійська чемпіонка незалежної України, прима фігурного катання Оксана Баюл

У 1994 році у норвезькому Ліллехамері збірна України вперше виступила на Олімпіаді окремою незалежною командою. Тріумфаторкою тодішніх змагань стала 16-річна дніпрянка Оксана Баюл. Цікаво, що після прокату короткої програми українка посідала другу сходин: лідерство захопила американка Ненсі Керріган. На одному з тренувань довільної програми за день до виступу Баюл зіткнулася з німецької фігуристкою Танею Шевченко. Як наслідок, розрізана гомілка до самого окістя, шви на глибокій рані та ін’єкції знеболювального. Виступ українки був під великим питанням, але все ж 26 лютого вона вийшла на лід. Оксана Баюл блискуче відкатала свою довільну програму, яка принесла їй «золото» Олімпійських ігор. 

Нині Баюл активно виступає проти допуску росіян на Олімпійські ігри в Парижі. Вона навіть звернулася до президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томаса Баха з вимогою недопуску росіян до Олімпіади-2024. Крім того, Баюл стабільно й філігранно нагадує «сусідам» про те, що їх велич у фігурному катанні - це мильна бульбашка.

Андрій Шевченко

У 2003 році 27-річний Шевченко, який вже тоді був головною зіркою українського футболу, по-справжньому підкорив світ. Разом із італійським «Міланом» Шева виграв головний футбольний турнір – Лігу Чемпіонів! Він став першим українцем, який виграв цей престижний турнір. 

У 2004 році завдяки своїм блискучим виступам у складі «Мілану», Андрій Миколайович отримав найголовніший індивідуальний трофей у футболі – Золотий м’яч. Шевченко став першим в історії України володарем цього трофею. 

Загалом же Шевченко став третім українцем, якому підкорився цей приз: у 1975 році Золотий м’яч діставався Олегу Блохіну, а у 1986 році – Ігорю Бєланову.

Шевченко досі залишається найкращим бомбардиром збірної України: на його рахунку 48 голів у 111 матчах. Він тричі ставав найкращим бомбардиром Ліги Чемпіонів, двічі – чемпіонату Італії. 

Андрій Миколайович підкорював серця українських фанів не тільки як футболіст, а й як тренер. Завдяки ньому національна команда стала чвертьфіналістом Євро-2020, пройшовши в ⅛ збірну Швеції у драматичному матчі. 

2022 рік став першим за 30 років, коли футбол відійшов для Шевченка на другий план. Андрій Миколайович зараз вважає головною справою свого життя підтримку України та її, свого народу. Легенда українського футболу, що досяг найвищих успіхів на полях стадіонів та у тренерській роботі, після початку повномасштабного вторгнення Росії зробив свій дім прихистком для українців. Андрій Миколайович став  одним з каталізаторів міжнародної підтримки Батьківщини у спортивній складовій. Кумир мільйонів, перший амбасадор United24, бере участь у реконструкції стадіону в Ірпені разом із благодійним фондом італійського футбольного клубу «Мілан». Шевченко – лідер думок та організатор заходів, що вибудовують фундамент української перемоги. Нещодавно Шева та захисник «Арсенала» Олександр Зінченко організували благодійний матч футбольних зірок на підтримку України Game4Ukraine. Більше 30 футбольних легенд під акомпанемент іменитих українських і світових музичних гуртів вкотре нагадали світу про Україну і її боротьбу за незалежність.

Володимир Кличко

4 серпня 1996 року, Володимир Кличко завоював золоту медаль у суперважкій вазі на Олімпійських іграх в Атланті (США). У фінальному поєдинку Володимир переміг Паеа Вольфграмма з Тонги. «Доктора залізного молота»  називають найкращим бійцем в історії суперважкої ваги за версією BoxRec, його ім’я внесли до Міжнародної зали боксерської слави.

Протягом 10 років Володимир майже беззаперечно панував у суперважкій ваговій категорії за версіями всіх найбільших боксерських організацій світу. Він переміг 23 бійців за титул чемпіона світу, що є найкращим показником в історії боксу. Йому досі належить унікальний рекорд - 12 років загальної тривалості володіння титулом чемпіона світу у суперважкій вазі.

Зараз головний бій його життя – війна проти Росії. Володимир – голос України за кордоном, що розповідає правду про війну і нашу боротьбу за свободу. Кличко спілкується з лідерами країн світу, організовує благодійні вечори та виступає за повну ізоляцію російських спортсменів. А ще, як в старі-добрі Володимир підтримує свого брата Віталія, очільника Києва. Цього разу не біля кута рингу, а безпосередньо в столиці України.

Еліна Світоліна

У 2018 році прима українського тенісу Еліна Світоліна стала першою українкою, яка виграла фінальний матч підсумкового турніру Жіночої тенісної асоціації у Сінгапурі. У фіналі українка обіграла Слоан Стівенс з США - 3:6, 6:2, 6:2. Цей титул став 13-м у кар'єрі Світоліної, але першим, який вона здобула на елітному турнірі.

У 2021 році Світоліна знову заявила про себе та Україну на увесь світ: у матчі за «бронзу» Олімпійських ігор у Токіо українка перемогла Олену Рибакіну з Казахстану та здобула першу тенісну олімпійську медаль в історії України. 

У 2023 році Еліна повернулась на корт після народження донечки Скай та за декілька місяців після вийшла до півфіналу Вімблдону. 

Окрім тенісу, українка проводить активну благодійну діяльність на підтримку України, зокрема, як амбасадор United24. Еліна активно збирає кошти для відновлення України, а також допомагає юним українцям крокувати до стежинами професійного тенісу.

Олександр Усик

Олімпійський чемпіон Лондона-2012, чемпіон світу серед любителів 2011 року, абсолютний чемпіон світу з боксу в крузервейті, переможець Всесвітньої боксерської суперсерії WBSS, володар Кубка Мохаммеда Алі, чемпіон світу у надважкій вазі за версіями WBA, WBO, IBO та IBF - його титули можна перелічувати довго. Олександр Усик – жива легенда українського спорту, той, хто творить нову історію українського та світового боксу.

У 2022 році Олександр Усик здобув надважливу перемогу проти зіркового британця Ентоні Джошуа.  Усик викупив права на трансляцію матчу-реваншу з Джошуа, аби кожен українець міг безкоштовно переглянути цей бій. Перемога Олександра підняла бойовий дух українців та вкотре показала, що ми - нація непереможних.

Зараз Олександр Усик готується до захисту чемпіонських титулів у поєдинку проти Даніеля Дюбуа та в кожному своєму інтерв’ю говорить про Україну, про важливість допомоги нашому народу.

Крім того, Усик створив благодійний фонд, який купує автівки для ЗСУ, генератори для лікарень та надсилає гуманітарну допомогу українцям, які постраждали від кривавої війни Росії проти нашого народу. 

Володар кількох найпрестижніших чемпіонських поясів та амбасадор United 24 пожертвував понад 14 мільйонів гривень на відбудову села Мощун на Київщині, що постраждало від  російської навали.

Умістити найкращих українських спортсменів в одному матеріалі неможливо, адже протягом 32-х років незалежності ціла плеяда спортсменів захищала честь нашої країни на міжнародній арені. Значна частина з них, починаючи з 2014-го року, пішла захищати Україну на фронті. Українські спортсмени вражали в зародку відновлення незалежності, в 2000-х і продовжують це роботи під час російсько-української війни. Далі буде.

Діана Кондратюк, Київ

Фото: PAP/Radek Pietruszka, Getty Images, United24

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-