МОК досягає свого: український спортивний протест занадто тихий

МОК досягає свого: український спортивний протест занадто тихий

Укрінформ
Представників росії й білорусі поступово повертають на міжнародні спортивні змагання. Українські атлети водночас не в змозі консолідуватися й узгодити єдиний план дій. Не допомагає навіть указ Міністерства молоді та спорту про бойкот змагань.

Міжнародний олімпійський комітет фактично передав важелі впливу на ситуацію з допуском росіян і білорусів міжнародним федераціям. Саме вони в кінцевому етапі вирішують, чи дотримуватися рекомендацій МОК. В такому разі на передній план виходить вплив росії на окремі федерації через своїх представників. Про поточну ситуацію з можливим допуском росіян і білорусів до міжнародних змагань і чого чекати українським атлетам, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Федерації просідають під впливом росії. Бокс пішов найдалі

Найбільш точним мірилом можливої катастрофи у світовому спорті зараз можна вважати бокс. Міжнародна асоціація боксу(ІВА) офіційно допустила до чемпіонату світу представників росії й білорусі. Атлетам з цих країн дозволили виступати на світовій першості під своїми прапорами з використанням національної символіки країн.

російський очільник організації Умар Кремльов зробив усе для того, щоб нівелювати обмеження для своїх співвітчизників. Як наслідок, світову першість в Ташкенті, Узбекистан, українці пропустили. Разом з нами на знак протесту проти політики російського президента IBA мундіаль проігнорували  збірні США, Канади, Великої Британії, Німеччини Нідерландів, Швейцарії, Польщі, Ірландії, Чехії й Швеції.

Представники еліти світового боксу, зокрема США, Велика Британія і Філіппіни, пішли далі і створили альтернативну до ІВА організацію - World Boxing. Ініціатори створення нового органу управління й організації в боксі прагнуть залишити його в олімпійській програмі й нівелювати вплив росії на джентльменський вид спорту. 

У цієї організації є шанс витіснити ІВА. Щонайменше, у цьому переконаний головний тренер боксерської збірної України Дмитро Сосновський. Бокс зараз - це приклад того, на що здатні російські представники у міжнародних федераціях і як із цим боротися.

Допуск розростається: кількість федерацій, що повернули росіян, стрімко збільшується

Дзюдо, гольф, веслування, шахи, фехтування, велоспорт, спортивна боротьба… Федерації цих видів спорту дозволили росіянам і білорусам змагатися на міжнародній арені. Це очікувано, але безрезультатно призвело до бойкоту змагань збоку України. Найбільш цинічно повернули росіян у веслувальний спорт - на наступний день після терористичного обстрілу Умані російськими військовими під час Кубка України з веслування. Українські спортсмени базувалися неподалік зруйнованої російською ракетою багатоповерхівки.

Федерація дзюдо натомість не здивувала. IJF однією з останніх відсторонила представників рф і рб від змагань у вересні минулого року. І однією з перших повернула. Протягом цього періоду міжнародна федерація так і не позбавила президента рф путіна посади почесного президента IJF. Українська збірна з дзюдо на знак протесту бойкотуватиме кваліфікаційний чемпіонат світу і швидше за все втратить шанси на участь в Олімпіаді. 

«Я шкодую, що українські спортсмени не зможуть взяти участь. Ми були б дуже раді», - сказав гендиректор федерації Влад Марінеску. Разом з тим IJF «не помітила» причетності російських спортсменів(14-х із 17-и!) до ЦСКА(центральний спортивний клуб армії при міноборони рф) і відсторонила від змагань вісьмох представників російської збірної. За словами Марінеску, це стосується допоміжного персоналу, тренерів і глав делегацій.   

Ще одним іміджевим ударом для українського спорту і Вадима Гутцайта персонально став допуск росіян і білорусів до змагань у фехтуванні. Враховуючи вплив президента НОК у цьому виді спорту, це рішення можна сприймати його персональним провалом. Аргументом на користь Вадима Марковича є той факт, що найбільший прихильник допуску, президент МОК Томас Бах теж був фехтувальником. На щастя, рішення федерації негативно сприйняли в Німеччині. Німці двічі відмовилися етап Кубка світу з фехтування. До протесту також доєдналися Данія та Франція. Шанс на відсторонення росії й білорусі від змагань залишається за умови, що вище перелічені країни не змінять свою позицію. 

Стосовно федерації шахів питань не виникло взагалі. Після переобрання росіянина Аркадія Дворковича на пост президента ФІДЕ участь росіян і білорусів у змаганнях стала питанням часу. Про це ще влітку 2022-го попереджав український гросмейстер Андрій Баришполець.    

Реакція українського спорту слабка: немає єдиної позиції

У відповідь на можливий допуск росіян і білорусів до змагань Міністерство молоді та спорту опублікувало наказ, в якому українським делегаціям заборонено брати участь у змаганнях з росіянами і білорусами. Не до кінця зрозуміло, якою була реакція український спортсменів на це рішення. Від наших атлетів взагалі варто було б очікувати більш красномовної реакції на те, що відбувається, бо у випадку допуску росіян і білорусів найбільше постраждають українці.

Серед інших найголосніше висловлюється український депутат і олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк. Він відкрито критикує НОК України й мінмолодьспорту, але не пропонує альтернатив. Таким чином колишній кандидат у президенти Національного олімпійського комітету вносить деструктив в український спорт. 

На противагу Президент НОК Вадим Гутцайт досі не запропонував «дорожню карту» для тих спортсменів, які бойкотуватимуть змагання відповідно до наказу Міністерства. Здається, що мовчазний бойкот українців влаштовує міжнародні федерації, які допустили до змагань росіян і білорусів. 

Не відзначаються особливим ентузіазмом і спортивні лідери України. Дар’я Білодід і Людмила Лузан, наприклад, які вже відчули на собі, що означає повернення атлетів з рф і рб досі не зробили публічних розгорнутих заяв на цей рахунок. Щонайменше, опція з тиском на країни-організатори змагань досі актуальна. Українські спортсмени повинні діяти, щоб не довелося дивитися Олімпіаду по телевізору. Це стосується кожного.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: IOC, IJF, ІВА, МВС, Getty Images, twitter.com/BorisvdVorst

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-