Китайський гросмейстер Дін Ліжень став чемпіоном світу з шахів

Китайський гросмейстер Дін Ліжень став чемпіоном світу з шахів

Укрінформ
Новим чемпіоном світу з шахів став 30-річний китайський гросмейстер Дін Ліжень. Він увесь час відставав у матчі за корону, але перемога прийшла якраз до нього.

Напевно, двобій, що закінчився в Астані, увійде в історію шахів, як один з найдраматичніших поєдинків.

Фініш почався вельми несподівано. Усіх цікавило, чи зможе шахіст під прапором ФІДЕ Ян Непомнящий, який мав перевагу в одне очко, допливти на нічиїх. Можливо, так би воно і відбулося, але  Дін поставив йому своєрідну психологічну пастку. 

У 12-й партії білими китаєць розіграв дебют Колле, який не є таким, що віщує білим будь-яку перевагу. І насправді, Ян без жодних проблем зрівняв гру. Далі - більше. Чорні явно перехопили ініціативу. Нагадаємо, що перемога в цій партії означала фактично закінчення матчу.

І тут Непомнящего підвели нерви. Він не зміг вирішити для себе, що робити  - грати на виграш чи на нічию. А немає нічого гіршого для шахіста, ніж така роздвоєність особи. Чорні почали помилятися. А фатальна похибка на 34-у ході призвела його до негайної поразки. 

Рахунок у матчі зрівнявся. На думку багатьох, психологічна перевага перейшла на бік Дін Ліженя. Я ж згадував тезу мого наставника у журналістиці - шахового майстра Юхима Лазарєва. Він казав, що, як правило, перемагає, той, хто вів перед.

У передостанній партії Ян, який грав білими, уперше в матчі, дістав гіршу позицію цим кольором. Проте, виявилося, що й китайський шахіст теж не залізний. Принаймні, він не знайшов шлях для здобуття переваги. Суперники стали повторювати ходи… Нічия.

Отож, все мала вирішити, заключна чотирнадцята партія або ж тай-брейк. Дехто вважав, що Дін має певну перевагу, бо грає білими. Але, останній бій, це, в першу чергу, боротьба нервів. 

Тому не дивно, що ініціативу захопив саме Непо. Проте, на 36-у ході Ян припустився важливої помилки. Після цього Дін Ліжень гра в уже дуже чітко і зміг досягти нічиєї на 90-у ході.

Отож, тай-брейк. Однією з його особливостей є те, що призовий фонд (2 мільйони євро) розподіляється як 55 до 45 (замість 60 до 40 - в основний час).  Отож, перший етап - чотири партії по 25 хвилин плюс 10 секунд за кожний зроблений хід.   Як виявилося, цей етап став і останнім. 

Перші три партії скінчилися унічию через те, що ніхто не хотів ризикувати. А в четвертій Яна підвели нерви. Він грав білими, проте переваги не досягнув. Більше того, коли була нагода зробити чітку нічию, він не скористався з неї. І хоча більше часу лишалося у Непо, він став помилятися.  Це призвело до поразки. Цього разу - фатальної. Тай-брейк закінчився з рахунком 2,5:1,5 на користь Діна, а весь матч – 9,5:8,5.

Читайте також: Перед фінішем матчу за світову шахову корону інтрига зберігається

Що ж, запорукою перемоги китайця стали більш міцні нерви, терпіння та спокій. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-