Повернення Гвоздика: помилка чи новий шанс

Повернення Гвоздика: помилка чи новий шанс

Укрінформ
Зірковий український боксер закінчив кар’єру та не боксував три роки, але цієї ночі знову вийшов у ринг. 

Повернення Олександра Гвоздика у великий спорт не викликало масу здивувань. Скоріше навпаки - стало очікуваною подією. Не зважаючи на завершення кар’єри, українець продовжував тренуватись та не виключав свого повернення у ринг. Минуло три роки і це сталося. Чи є перспективи у Гвоздика знову стати чемпіоном світу, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Три роки простою та спроба розпочати бізнес

Жовтень 2019 року. Чемпіон світу за версією WBC у напівважкій вазі українець Олександр Гвоздик виходить у ринг проти володара пояса IBF Артура Бетербієва. У десятому раунді Гвоздик тричі опускається на коліно, після чого рефері зупиняє бій. 

У червні 2020-го українець приймає важке рішення закінчити кар’єру. У профі боксі на той час Олександр провів 18 поєдинків — здобув 17 перемог, 14 з яких нокаутом. Тоді його менеджер Егіс Клімас розповів, що боксер має намір зосередитися на бізнесі.

«Олександр зрозумів, що займатися одночасно і спортом, і бізнесом не вийде. Він із тих, хто віддається справі на 100 відсотків. Тому Гвоздик якийсь час думав, що робити далі. Це його вибір. За сприятливих обставин Гвоздик ще може повернутися в бокс — вік дозволяє. Для цього йому має надійти фінансово спокуслива пропозиція на статусний бій», - сказав Клімас. 

Великий камбек заради України

Минуло три роки і Гвоздик заявив про бажання повернутися у ринг. Причина дуже вагома і щира. 

«Тримаючи себе у формі, відвідуючи зал та спарингуючи час від часу, я зрозумів, що я знову став «голодним». І чому б не спробувати повернутися? Побачимо, що з цього вийде. Я вмотивований і готовий йти у бій. Я вважаю, що підняти стяг, український прапор у будь-якому куточку світу є, безумовно, додатковою мотивацією для мого народу. І, ви розумієте, у ці важкі часи - так, це одна із вагомих причин мого рішення повернутися. Слава Україні» - заявив Гвоздик.

Повернення вдалося

Гвоздик потрапив до карду вечора, який відбувся в американському місті Помона у ніч на 12 лютого. Першим суперником ексчемпіона світу у напівважкій вазі після повернення мав бути аргентинець Хорхе Міранда, проте за два дні перед боєм суперник змінився - ним став мексиканець Жозуе Обандо (20-34-2, 15 КО).

Повернення Гвоздика у ринг вийшло вдалим: у 6-раундовому поєдинку він здобув перемогу над мексиканським боксером. Закінчити бій достроково українцю не вдалося, проте судді одностайно віддали перемогу українському боксеру з однаковим рахунком 60:54.

Бронзовий призер чемпіонату Європи (2011) Володимир Матвійчук прокоментував перемогу Олександра Гвоздика ексклюзивно для Укрінформу: «Я, як і вся боксерська спільнота України, щиро радий буде ще повболівати за нашого славетного українця. Сашко підтримує Україну, підтримує наш бокс. Суперник, як на мене, прохідний. Думаю, цей бій зробили Олександру для того, аби він відчув себе. Він вже три роки не боксував і я можу по собі сказати, що ти можеш бути психологічно готовим, але коли виходиш у ринг. то все не виходить так, як ти хотів би. Олександр добре підготувався. Бажаю йому далі тільки перемог», - сказав Матвійчук. 

Далі буде...

Гвоздик не збирається зупинятись, він вже заявив про бажання провести реванш із Бетербієвим. 

«Я вірю, що можу стати чемпіоном. Я вірю, що незабаром отримаю титульний шанс. Я поважаю WBC. Думаю, найбільше подобається зелений пояс. Сподіваюся, скоро зможу побитися саме за нього. Бетербієв має три титули. Цей поєдинок буде дуже цікавим», - наголосив Гвоздик. 

В майстерності Гвоздика не сумнівається колишній чемпіон світу В'ячеслав Сенченко, проте пояснює, що все залежить не тільки від українця. 

«Правильне рішення чи ні(повернення у ринг - ред.) - покаже час. Якщо Сашко повертається, значить вважає, що у нього ще є сили і досвід боксувати на високому рівні. Чи зможе він знову стати чемпіоном світу? Важке питання. Думаю, це залежить не тільки від нього. Це залежить від промоутера, менеджера: чи зможуть вони йому організувати такий бій. Важливо, якою буде підготовка. Майстерності та досвіду йому вистачить, аби завоювати титул. Але до поясу ще треба дійти, ще треба отримати цей шанс», - сказав Сенченко. 

Читайте також: Гвоздик повернувся у ринг перемогою над мексиканцем Обандо

Перемога проти мексиканця Жозуе Обандо стала 18-ою у професійній кар’єрі Гвоздика. Амбіції українця надихають та обнадіюють. Хтозна, можливо, зовсім скоро в Україні з’явиться новий чемпіон світу з боксу у напівважкій вазі. 

Фото: Getty Images, twitter.com

Діана Кондратюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-