Аргентина - Хорватія: крок до фіналу ЧС-2022

Аргентина - Хорватія: крок до фіналу ЧС-2022

Укрінформ
Перший півфінальний матч катарського чемпіонату світу розпочнеться о 21:00.

Мундіаль в Катарі потроху підходить до своєї кульмінації. Першу путівку в фінал розіграють між собою аргентинці і хорвати. Про особливу мотивацію команд і фаворита зустрічі читайте в матеріалі від Укрінформ.

Лебедина пісня Мессі і Модріча

Капітанам і лідерам своїх збірних, Ліонелю Мессі і Луці Модрічу, на двох 72 роки. Для обох гравців катарський Мундіаль з вірогідністю 99 відсотків стане останнім в кар’єрі. І Мессі, і Модріч грали у фіналі найпрестижнішого футбольного турніру. Аргентинець був за крок від кубка світу в 2014-му, поступившись збірній Німеччині(0:1). Хорват свій вирішальний матч програв чотири роки тому французам(2:4). 

І Мессі, і Модріч були володарями Золотого м’яча. Перший має 7 таких нагород, другий - одну.  Переоцінити вплив цих футболістів для своїх команд справді складно. Лука - це хребет національної команди Хорватії. Він розпочинає атаки, контролює темп гри і створює необхідний баланс в центрі поля. Лео - це серце і легені аргентинської команди. Для забобонних аргентинських фанатів Мессі взагалі сприймається на рівні божества, мессії. 

Лідери своїх збірних мотивовані, як ніколи, на обох тиснуть побічні фактори. Відхід цих футболістів зі своїх національних команд гарантуватиме тотальну перебудову. Але це буде потім. Зараз же кожен з них хоче назавжди увійти в історію.

Кадровий потенціал збірних

Не дарма кажуть, що воротар - це пів команди. І про аргентинця Мартінеса, і про хорватського кіпера Ліваковича так сказати можна. Коли б не сейви цих голкіперів на серії пенальті, то їх збірні могли б і не зустрітися. Хорватський воротар загребського «Динамо» взагалі заробив собі реноме спеціаліста з одинадцятиметрових. На його рахунку 5 сейвів з пенальті у двох останніх серіях за збірну Хорватії.

Про майстерність аргентинця Емільяно Мартінеса футбольна спільнота заговорила на останньому тріумфальному для Аргентини кубку Америки. Воротар «Астон Вілли» на своїх плечах витягнув для збірної серію одинадцятиметрових у матчі з Колумбією, тричі врятувавши свої ворота.

Обидві команди мають збалансований склад. На папері, очевидно, сильніше виглядає Аргентина. За даними Transfermarkt їх склад коштує 645 мільйонів євро. У Хорватії показники скромніші - 377 мільйонів. 

Вочевидь, коли команди більш-менш рівні за класом, на перший план виходить тренерський геній. Або його відсутність. Збірну Хорватії тренує Златко Даліч. Так-так, саме він чотири роки тому привів цей колектив до фіналу. Протистоятиме йому молодий і зелений Ліонель Скалоні. У спеціаліста поки немає регалій, хіба що перемога в кубку Америки. Обидва тренери змогли організувати міцний колектив під проводом явного лідера. 

Вендета у півфіналі

Востаннє Аргентина і Хорватія зустрічалися на груповому етапі чемпіонату світу-2018. Тоді «картаті» без проблем розібралися зі своїми суперниками - 3:0. Якщо копнути глибше, то після того матчу Аргентиці залишилися на другій сходинці групи D. Жереб звів їх в 1/8 з Францією. Чинні чемпіони світу перемогли Аргентину - 4:3.

4 роки по тому Ліонель Мессі і компанія має шанс помститися одразу двом збірним. Потенційна перемога у півфіналі над Хорватією дозволить аргентинцям зустрітися у фіналі зі ще одними своїми кривдниками. Звісно, якщо підопічні Дешама виграють свій півфінал з Марокко.

Читайте також: ЧС-2022: Аргентина переграла по пенальті Нідерланди і зіграє з Хорватією в 1/2 фіналу

Градус катарського Мундіалю росте. Протистояння Аргентини і Хорватії розпочнеться о 21:00 за Києвом.

Читайте також: Хорватія перемогла Бразилію в серії пенальті і вийшла у півфінал ЧС-2022

Укрінформ вестиме текстову трансляцію матчу, щоб кожен вболівальник був вкурсі перебігу матчу.

Фото: FIFA, Getty Images

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-