Плей-оф Мундіалю: різноманіття грандів і темних конячок

Плей-оф Мундіалю: різноманіття грандів і темних конячок

Укрінформ
Визначилися всі учасники 1/8 фіналу чемпіонату світу в Катарі.

На катарській землі триває головний футбольний турнір чотириріччя. Команди зіграли матчі групового етапу і визначили між собою учасників фінальної частини змагань. Поєдинки плей-оф стартують вже сьогодні. Хто здивував футбольну спільноту і кому випав найзручніший жереб плей-оф читайте в матеріалі від Укрінформ.

Африкансько-азійський сюрприз

Чемпіонат світу - це турнір, на якому постійно трапляється непередбачувані події й результати. У 2014-му, наприклад, про себе заявили збірні Мексики і Коста-Рики.

Читайте також: ЧС-2022: Марокко і Хорватія пройшли в плей-оф, Бельгія і Канада залишили Катар

На катарському мундіалі пальму першості в цьому аспекті перехопила збірна Марокко. Мароканці примудрилися виграти свою групу в одному квартеті із Хорватією і Бельгію. Зієш і Хакімі допомогли своїм партнерам по команді перемогти «золоте» покоління бельгійців. Це коштує дорого. В 1/8 фіналу Марокко зустрінеться з Іспанією.

Ще одним африканським колективом в плей-оф Мундіалю став Сенегал. Переможці Кубка Африки потрапили в одну групу з Катаром. Об’єктивно, що за вихід їм довелося боротися з двома командами. Як наслідок, під удар потрапив Еквадор. В 1/8 сенегальці зустрінуться зі збірною Англії. Востаннє дві африканські збірні виходили в плей-оф на бразильському Мундіалю 2014-го(Алжир і Нігерія).

Сплутали достатньо карт збірні з Азії. Першочергово варто згадати японців. «Самураї» змогли очолити групу, граючи з іспанцями і німцями. Японія подолала Німеччину - 2:1, а потім так само розібралася з Іспанією. Попри те, що у японців поки не проглядається яскравий лідер, команда уже зробила заявку на гідний виступ. Чого тільки вартують перемоги над колишніми чемпіонами світу.

Читайте також: Японія обіграла Іспанію, німці та костариканці достроково залишають Мундіаль

Ще однієї збірною з сюрпризом стала Південна Корея. Вона змогли посунути з другого місця групи Н Уругвай. В 1/8 вони спробують «засмутити» ще одну латиноамериканську збірну - Бразилію.

Прокляття знято - чемпіони крокують в плей-оф

Хоч лазарет збірної Франції на Мундіалі продовжує розширюватися(Лукас Ернандес травмував коліно), підопічні Дешама змогли з першого місця вийти в 1/8 фіналу. Чинні чемпіони світу вперше за 12 років змогли вийти з групи. Раніше на груповій стадії зупинялися команди Італії, Іспанії й Німеччини. 

Читайте також: ЧС-2022: Франція продовжила захист титулу перемогою над Данією і вийшла до 1/8 фіналу

Лідером Франції і за сумісництвом найкращим бомбардиром чемпіонату світу є Кілліан Мбаппе. Варто також згадати за нападника Франції Олів‘є Жиру. В Катарі він зрівнявся з Тьєррі Анрі за кількістю голів у футболці Франції. До звання найкращого бомбардира в історії збірної Жиру залишився один точний удар(в обох по 51-у голу).

В  1/8 плей-оф чинні чемпіони світу зустрінуться зі збірною Польщі.

Особливості катарського жеребу

Сітку плей-оф можна розділити на два крила: ліве і праве. Ліворуч за вихід в фінал між собою змагатимуться, Нідерланди, США, Аргентина, Австралія, Хорватія, Японія, Бразилія і Південна Корея. З іншого боку за омріяний фінал гратимуть Англія, Сенегал, Франція, Польща, Марокко, Іспанія, Португалія і Щвейцарія. 

Праве крило сітки об’єктивно виглядає сильнішим(за рахунок європейських збірних, які розташовуються в топ-10 найкращих за версією ФІФА). Мова про Францію, Англію, Іспанію і Португалію. Ліворуч в десятці найкращих три команди: Аргентина, Бразилія і Нідерланди. 

Попри статистичну ясність, на чемпіонаті світу не варто списувати з рахунків яскраві «скромні» колективи. Вставити палки в колеса опонентів зможуть як африканські так й азійські збірні. 

Читайте також: ЧС-2022. Розклад матчів 1/8 фіналу

Далі - класика кубкової системи. Один матч, один переможець. Матчі плей-оф розпочнуться із зустрічей Нідерландів - США й Аргентина - Австралія. Початок о 17:00 і о 21:00 відповідно.

Чемпіонат світу в Катарі триватиме до 18-го грудня.

Фото: FIFA

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-