Українські шахісти зупинилися у чвертьфіналі командного чемпіонаті світу

Українські шахісти зупинилися у чвертьфіналі командного чемпіонаті світу

Укрінформ
У чвертьфінальному поєдинку командного чемпіонату світу, що триває в Єрусалимі, збірна України зійшласчя переможцем групи «В» Узбекистаном. 

Ще рік тому явним фаворитом цього матчу була б наша команда. Але останнім часом узбекистанські шахісти  суттєво додали. Щоправда, цього разу у їхньому складі не було лідера - Нодірбека Абдусатторова. Ймовірно, що він готується до двох важливих змагань - чемпіонату світу з швидких шахів та бліцу (в Казахстані), а також класичного турніру у нідерландському Вейк-Ан-Зеє.

Проте, інші молоді узбеки також не пасуть задніх. Це показав двобій з українцями. За регламентом матчі плей-офф складуються з двох поєдинків.  І вже перший з них був для наших шахістів вельми неприємним.

Василь Іванчук білими здобув кращу позицію у староіндійському захисті. Його ініціатива виглядала вельми загрозливою. На жаль, львів’янин припустився помилки і не знайшов вірного шляху для реалізації переваги. Партія закінчилася унічию на 31-у ході. 

Також і Андрій Волокитін нічого не зміг дістати із свого права виступки в італійській партії. Щоправда, він перейшов у турове закінчення з трьома пішаками проти двох на королівському фланзі, але ситуація була теоретично нічийною.

Чорними у наших шахістів справи були кепськими. Ігор Коваленко не зміг втримати ендшпіль, де білий слон та пішаки вдало боролися проти його тури. Ігор не втримав цієї позиції.

Єдину невдалу партію в Єрусалимі провів Кирило Шевченко. Його суперник,  Жавохір Сіндаров уже на цьому чемпіонаті зарекомендував себе з найкращого боку. І партію проти Кирила узбек провів на найвищому рівні. А помилка киянина на 24-у ході призвела до тяжкої позиції, яку він вже не зміг урятувати. Таким чином, рахунок стал 3:1 на користь команди Узбекистану. 

Ще був шанс відігратися у другому матчі. На жаль, скористатися ним українцям не вдалося.  Волокитін чорними, а Бернадський білими поступилися братам Вахідовим. І лише Шевченко узяв гору над Сіндаровим. Він виграв пішака, а потім упевнено його реалізував. Таким чином, рахунок став 1,5:2,5. Узбеки пройшли до півфіналу. 

Іспанія обіграла Азербайджан - 2,5:1,5 та 2:2. Франція програла перший матч (1:3) Індії, а у другому спромоглася відігратися з таким самим рахунком. Причому ті, хто програв у першому двобії білими, в другому - відігралися чорними. Це -– Максим Вашє-Лаграв та Лоран Фрессіне. Але на перебої збірна Індії взяла гору - 2,5:1,5.

Читайте також: Українці забезпечили вихід у плей-оф на командному чемпіонаті світу з шахів

Китайці перемогли збірну Польщі - 2,5:1,5 та 2:2. 

Петро Марусенко, міжнародний майстер.  

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-