Старт УПЛ: все, що потрібно знати про новий розіграш чемпіонату України

Старт УПЛ: все, що потрібно знати про новий розіграш чемпіонату України

Укрінформ
Сьогодні зіграють перші 4 матчі нового сезону української прем’єр-ліги.

Питання старту національного чемпіонату з футболу стояло гостро з початку повномасштабного російського вторгнення. Спочатку всі думали, чи доцільно грати під час повномасштабної війни. Потім точилися розмови про те, як гарантувати безпеку футболістів і журналістів під час самих матчів. Після того, як вирішили з цим, взялися за пошук стадіонів, придатних для проведення матчів рівня УПЛ. Потім було ще багато цікавого. Про все, що справді потрібно знати перед стартом УПЛ - читайте в матеріалі від Укрінформу.

Бути чи не бути чемпіонату України

Звісно, зараз із 100-відсотковою впевненістю можна стверджувально відповісти на це запитання. Але так було не завжди. Усі клуби УПЛ постраждали на фоні повномасштабного російського вторгнння на територію України. Декого, як «Шахтар» і «Динамо» це торкнулося опосередковано. Команди втратили своїх лідерів: легіонери відмовилися грати там, де є загроза життю. Це рішення можна і треба зрозуміти. На цьому тлі ще більше починаєш поважати Кендзьору і Траоре, адже, попри все, вони залишилися в стані команд.

Читайте також: УПЛ оприлюднила календар чемпіонату України з футболу сезону-2022/2023

Дехто постраждав серйозніше, набагато серйозніше. Очевидно, що вторгнення росії не зміг пережити «Маріуполь». Команда зникла разом з більшістю інфраструктури однойменного міста. Дісталося «Десні»: їхній стадіон і база в Чернігові зазнали відчутних руйнувань. Команда теж не змогла доєднатися до когорти учасників нового сезону чемпіонату України. 

Хто ж гратиме в історичному розіграші УПЛ 2022/2023? «Динамо», «Шахтар», «Зоря», «Дніпро-1», «Металіст», «Кривбас», «Інгулець», «Львів», «Олександрія», «Рух», «Верес»,  «Металіст-1925», «Минай», «Чорноморець», «Колос», «Ворскла». Команди зіграють 30 турів.

Де можна подивитися УПЛ

Не лише сам факт проведення УПЛ в умовах війни є історичним. Він «підтягнув» ще одну справді визначну для українського футболу подію. Вперше в історії всі клуби-учасники домовилися про створення єдиного телепулу. Це дозволило зібрати всі трансляції матчів чемпіонату на одній платформі. Нею стала Setanta Sports. Як зазвичай, не обійшлося без скандалів.

Читайте також: Setanta Sports - офіційний телетранслятор футбольних матчів УПЛ

Найбільшим противником створення телепулу виступив президент «Динамо» Ігор Суркіс. Він аргументував це тим, що Setanta - це чисто історію Інтернету, а більшість вболівальників, особливо осіб «зі стажем» звикли, та і технічно можуть дивитися чемпіонат України лише по телебаченню. Хоч всі міжусобиці вдалося владнати, Суркіс настояв на своєму. Маючи партнерський контракт з 1+1 media, він домовився про показ матчів «Динамо» на каналі 2+2. Разом з ним безкоштовно свої права на телетрансляцію для 2+2 передали «Дніпро-1», «Зоря» і «Металіст». Чи санкціонують «десидентів» системи загальної трансляції - побачимо по ходу змагань.

А ВАР буде

Апетит з’являється під час їжі. Якщо раніше ми думали, чи відновиться УПЛ, то тепер ставимо питання присутності відео-асистента рефері на матчах нового розіграшу. Всі крапки на «і» розставив голова комітету арбітрів України Лучано Лучі. Італієць зазначив, що комісія від УАФ обиратиме один матч з туру, де точно буде ВАР. Вочевидь, він буде на головному матчі окремого взятого туру. 

Читайте також: УАФ профінансує використання VAR на футбольних матчах УПЛ

Це ще не все. Клуби також зможуть звертатися до УАФ з проханням надати ВАР на їхній матч. Ціна питання - фінансування фургону і самих арбітрів. Це все ляже на плечі того, хто виявить ініціативу зробити суддівство у своєму матчі максимально неупередженим. 

Війна триває. Як убезпечити гравців

Краще нас на це питання відповів міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт. Ще тоді, коли обговорювалося питання запуску УПЛ, одним з ключових моментів було забезпечення безпечного проведення матчів. Вадим Маркович заявив, що УАФ і мінмолодьспорту проконсультувалися із силовими структурами України, щоб ухвалити найкраще рішення. 

Читайте також: Гутцайт затвердив Положення про проведення змагань з футболу в умовах воєнного стану

Вирішили, що кожен стадіон повинен бути оснащений сховищем на випадок повітряних тривог. Якщо лунає сирена, команди ставлять гру на паузу і спускаються у безпечне місце. На цьому фоні з’явилися чутки про те, що дати і час матчів не вказуватимуть. Щоб ворога не наводити. На щастя, це залишилося на рівні розмов.

Де гратимуть команди

Тут все простіше. Більшість клубів заявили своїм домашнім стадіоном ті арени, які знаходяться подалі від місця бойових дій. «Найгарячішим» у цьому плані виявився коуч «Кривбасу» Юрій Вернидуб. Він свої матчі хоче проводити в Кривому Розі. Подібний варіант сподобався, на правду, не всім.

Читайте також: У футбольній Прем'єр-лізі України стартує 32-й сезон

Київське «Динамо» гратиме на стадіоні імені Лобановського і на «Арені Львів», «Шахтар» - на НСК «Олімпійський» і теж у Львові. Якщо брати конкретно пр містах, то клуби УПЛ обрали своїми домашніми містами(і аренами в них) Київ, Ужгород, Минай, Олександрію, Рівне, Тернопіль, Ковалівку і Львів. Команди мінятимуться між собою, залежно від того, хто грає окремо взятий матч в статусі господаря. Варто зазначити, що всі обрані стадіони проінспектувала українська асоціації футболу спільно з силовими структурами. 

Розіграш УПЛ 2022/23 гарантовано увійде в історію. Планували не говорити про саму доцільність змагань у воєнний час, але оминути цю тему зовсім не можемо. Так, старт чемпіонату України має свої об’єктивні мінуси. Попри це, розіграш УПЛ, сама гра у футбол в країні, де триває героїчне протистояння українського народу проти російської навали - це свідчення того, що добро переможе темряву, Україна переможе росію. І буде життя, буде футбол.

Фото: Getty Images, fcdynamo.com, shakhtar.com

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-