Інтриги, скандали й розслідування навколо бою Усик – Джошуа

Інтриги, скандали й розслідування навколо бою Усик – Джошуа

Укрінформ
Олександр Усик вдруге переміг Ентоні Джошуа.

Він знову перемагає, перемагає тоді, коли на цю перемогу чекає 40 млн українців. Усик самотужки підняв ставки: викупив трансляцію, віддав її українському глядачеві, а з собою на бій вивіз поранених захисників України і переміг. Як Олександр Усик змусив нервувати всю Україну, про його звитягу та її значимість, а також про все, що було після бою, в матеріалі від Укрінформу.

12 раундів пекла, техніки та нервів

«Олександр Усик відправить Ентоні Джошуа в нокаут, в нокдаун - точно», - такими були прогнози більшості експертів перед боєм. Цим «грішив» навіть промоутер боксера Олександр Красюк Вони говорили про те, що українцю потрібно буде «потерпіти» перших 5 раундів, що Джошуа буде полювати на українця на початку поєдинку. З прогнозами Усик мав би увімкнутися у другій половині бою. Проте прогнози – це річ невдячна, і ці передбачення не справдились. На те він і бокс, щоб вражати і дарувати абсолютно непередбачуваний сценарій.

Читайте також: "Всі, хто козацького роду, свого не віддадуть": як соцмережі відреагували на перемогу Усика

Ми всі недооцінили Ентоні, думали, що для Олександра цей бій буде легкою прогулянкою, але не так сталося, як гадалося. Це однозначно заслужена перемога українця, але не така легка як ми всі сподівалися. 

Вже після перших двох-трьох раундів стало очевидним, що Джошуа налаштований на всю дистанцію. Він не йшов вперед, але моментами справді вкладався в удар. Варто відзначити нашого Олександра Усика та його ідеальну роботу. Українець працював на ногах у своїй звичній манері, а робота корпусом видалася гросмейстерською: він справді не давав Джошуа влучити. Тим не менш, переломним для усіх нас став 8 раунд. Британець перехопив ініціативу, погодьтесь, було дуже спекотно. До речі, про спекотно: Ентоні декілька разів дозволяв собі брудні удари – це ніщо інше, як поради нового головного тренера  Гарсії. Він намагався всіма законними і незаконними методами зупинити рух Олександра хоча б на мить. Усик дійсно пережив ці два раунди.

 Далі розпочалось найцікавіше: чемпіонські раунди. 110-кілограмовий Джошуа майже перестав рухатись, а в Усика, на противагу цьому, відкрилось друге дихання. Українець буквально кружляв довкола Ентоні, завдавав серії ударів «по поверхах» та показував, хто в ринзі чемпіон. 

Читайте також: Зеленський привітав Усика: Важка, але така важлива і потрібна перемога

Дострокової перемоги не вийшло, але судді віддали перемогу українцю: 115-113, 116-112, 113-115. До речі, про записки рефері. Один із них, а саме британець Стів Грей, вирішив віддати звитягу своєму земляку. Це рішення вже розкритикували безліч людей зі світу боксу, серед них і відомий тренер, аналітик боксу, який свого часу готував до поєдинків нашого Олександра Гвоздика, Тедді Атлас. «Роздільне рішення? Будь ласка, заберіть у нього суддівську ліцензію і ніколи не давайте йому суддівську картку знову», - сказав Атлас.

Про перемогу Усика говорить і статистика: українець значно перевершив суперника за кількістю ударів. Усик за бій виконав 712 ударів, з яких 170 «знайшли» суперника. Результативність його ударів цієї ночі склала 24 відсотки. Джошуа був дещо точнішим з показником у 25 відсотків. Англієць завдав 492 удари - майже у півтора рази менше, аніж українець, - а в суперника з них припали 124. Майже у два рази Олександр перевершив Джошуа за числом джебів: 397 в українця проти 212 у британця. З них точними виявилися 39 та 23 відповідно. Перевага за силовими ударами також на боці чинного чемпіона. Усик виконав 315 силових ударів, з яких 131 припав на суперника. У Джошуа ці показники складають 280 та 101 удар.

Тож можна сперечатись із записками суддів, але проти статистики не підеш. Олександр Усик, дійсно, виграв цей поєдинок.

Джошуа не витримав

Усик та Джошуа гідно поводилися, якщо дивитися в розрізі двоматчевого протистояння. Їх називали джентельменами, але після поразки в Ентоні, схоже, здали нерви. 

Спочатку він потис руку супернику, разом із Олександром позував із прапором України та потім щось пішло не так. Британець зі злості викинув свої пояси із рингу. Далі Джошуа попрямував до виходу, але до роздягальні таки не дійшов. Він повернувся, схопив прапор в українця та почав скандальну промову. «Ти не виграв цей бій», - кричав Джошуа в обличчя Усику.

Читайте також: Усик: Українці йтимуть до кінця, і ми переможемо

Далі він схопив мікрофон та видав емоційний спіч:

«Якби ви знали мою історію, ви зрозуміли б мої емоції. Я не боксер-аматор, яким був у юності. Мене майже ув'язнили, потім відпустили під заставу, і я почав тренуватися. Якби мене посадили, я не зміг би боксувати. Усик – крутий боксер. Мені шкода, що довелося б забрати пояси в Усика. Але це через пристрасть, яку я вклав у цей бій. Цей хлопець переміг мене зараз. Можливо, я міг би виступити краще, але це говорить про рівень важкої роботи, яку я вклав. Поаплодуйте нашому чемпіону світу в суперважкій вазі. І я не боєць на 12 раундів! Подивіться на мене, я нова порода суперважковаговиків. Я суперважковаговик, це складна робота. Майк Тайсон і Сонні Лістон говорять, що я не видаю комбінації, як Рокі Марчіано. Це тому, що я важу не 90 кг, а 115 кг, я важкий! А Усик – феноменальний талант, три рази на його честь», - сказав Джошуа.

Та на цьому так зване шоу від Ей Джея не закінчилось. На прес-конференції Ентоні плакав, проте вибачився перед Олександром, аргументувавши свої дії злістю на самого себе.

Усик зробив та сказав все те, що всі так чекали

Олександр Усик – один з найяскравіших прикладів того, як потрібно захищати Україну на інформаційному фронті. Після перемоги Олександр як в старі добрі часи(починаючи з Олімпіади 2012 року) огорнув себе в прапор нашої держави. 

Читайте також: Усик: Я присвячую цей поєдинок своїй державі Україні та ЗСУ

Усик говорив мало, але так влучно. «Я присвячую цей бій моїй державі — Україні, Збройним Силам Україні та усім, хто зараз боронить мою країну», - сказав Усик після бою. 

Погодьтесь, саме цих слів ми так чекали від нього, саме заради цього потрібно було їхати на бій. Ось чому ця перемога настільки важлива для України.

Король має бути один

«Тайсон Ф'юрі не пішов на пенсію, він хоче боксувати. Моя команда працює в цьому напрямку. Я буду боксувати з Тайсоном Ф'юрі або не буду боксувати взагалі», - так свою промову продовжив Олександр Усик. Він кинув бій Циганському Королю та дав зрозуміти усім, що наступний його бій буде за звання Абсолютного чемпіона світу в суперважкій вазі.

Реакції від Тайсона чекати довго не довелось. Вона була миттєвою. На своїй сторінці в Твіттері Ф’юрі, який володіє останнім поясом, що поки що не належить українцю (WBC), записав відео«Вони обидва були лайном. Це був один з найгірших титульних боїв у надважкій вазі, що я будь-коли бачив. Це було лайно. Дістаньте свою чекову книжку. «Циганський король» тут, аби залишитися назавжди», - сказав Ф'юрі.

Читайте також: Усик вдруге переміг Джошуа і захистив титул чемпіона світу з боксу

Тож далі точно буде. Вперше в історії боксу з’явиться Абсолютний чемпіон світу у суперважкій вазі. Буде яскраво, цікаво і все обов’язково буде Україна. Бо, як мінімум, 40 мільйонів українців впевнені в перемозі нашого чемпіона.

Фото: Getty Images, Matchroom Boxing

Діана Кондратюк, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-