Жіноча збірна України  - головний претендент на виграш шахової олімпіади

Жіноча збірна України - головний претендент на виграш шахової олімпіади

Укрінформ
29 липня за шахівниці сядуть учасники олімпіади, яка стартує в індійському Ченнаї.

Сьогодні у нас піде мова про жіночу частину змагань. Ось тут збірна України має напрочуд великі шанси стати олімпійськими чемпіонками. 

По-перше, наші дівчата є другими за рейтингом. У складі збірної сестри Марія (рейтинг - 2540) і Анна Музичук (2529), Анна Ушеніна (2423), Юлія Осьмак (2420) та Наталія Букса (2401). Команду очолює досвідчений гросмейстер і наставник Михайло Бродський. 

Середній рейтинг наших шахісток - 2476. Це лише на 8 пунктів нижче за рейтинг-фаворита змагань - збірну Індії. Ну, проте годі й казати, що 8 пунктів на п’ятьох шахісток - це майже нічого. За команду Індії виступають Хампі Конеру (2586) та Харіка Дронвалі (2518). Решта троє учасниць не являють собою грізної сили. Тому, якщо мене б змусили зробити ставку, я скоріше обрав би українок.

Небезпечними конкурентками для наших дівчат стануть грузинки (середній рейтинг - 2475). Їх очолюватимуть Нана Дзагнідзе (2521), Лейла Джавахашвілі (2476) та Ніно Баціашвілі (2466). Могли б стати грізною силою шахістки Казахстану. За них гратимуть Жансуя Абдумалік (2495) та молода Бібісара Асаубаєва (2436). Однак відсутність досвідченої Дінари Савдакасової сильно  погіршує їхні шанси на призові місця. 

Команди Польщі, Франції, Азербайджану та США також перебуватимуть серед претендентів на медалі. Особливо небезпечними серед них є саме американки. У цій команди відмінний сплав досвіду та молодості. Досвідчені Ірина Круш (2431) та Анна Затонських (2383), а також молоді Каріса Їп (2416) та Гулрухбегім Тохіржонова (2329) є досить потужним колективом. До речі, Круш та Затонських - виходці з України.

Проте, слід відзначити, що, без жодного сумніву, найтитулованішими є саме наші шахістки. Три чемпіонки світу - Анна Ушеніна та Марія Музичук володіли короною в класичних шахах, а Анна Музичук була найліпшою у світі з бліцу (двічі) та у швидких шахах.  У «класиці» вона була віцечемпіонкою планети.

Також під час олімпіади відбудуться вибори президента ФІДЕ. На теперішній час це хіба не єдина спортивна організація, яку очолює кремлівський політик. Це Аркадій Дворкович. Він буде повторно балотуватися 7 серпня.  

Конкуренцію йому складуть троє кандидатів. Серед них є й міжнародний гросмейстер з України Андрій Боришполець.  Його як кандидата на посаду президента ФІДЕ підтримали федерації Нової Зеландії, Великоъ Британії, Литви, Південного Судану, Нідерландів, Кюрасао та Норвегії. На жаль, українського претендента не підтримала наша національна федерація, яка, втім, окреслила своє головне завдання - не допустити кремлівського функціонера на другий термін.

Читайте також: Українські шахові команди поборються за медалі олімпіади у Ченнаї

Що ж, якщо Андрій, який є чудовою порядною людиною, а я можу це стверджувати, адже близько знайомий з ним ще з дитинства, стане переможцем, то це буде просто неперевершено! Побажаємо йому перемоги!   

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-