Чим Україні загрожує допінговий скандал?

Чим Україні загрожує допінговий скандал?

Укрінформ
Серед можливих санкцій – відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань.

Український спорт опинився на межі санкцій після того, як Всесвітня антидопінгова агенція (WADA) оприлюднила попередні результати спецоперації «Геркулес». Згідно з ними, Національний антидопінговий центр України (НАДЦУ) порушив міжнародний стандарт тестування. А це серйозне порушення і покарання може бути значним.

Читайте також: WADA звинуватила Національний антидопінговий центр України в маніпуляціях

Що ми порушили

Головне звинувачення – НАДЦУ попередньо повідомляв спортсменів, що найближчим часом до них прибудуть допінг-офіцери для взяття проб. У WADA такі допінг-проби не вважають показовими.

У 2019 році WADA розпочала операцію «Геркулес», яка тривала два роки. За результатами операції вдалося з’ясувати, що антидопінговий центр України з 2012 року влаштовував тестування спортсменів за попереднім записом і завчасно збирав зразки допінг-проб. За правилами таке можна робити лише у виняткових ситуаціях. А допінг-проби спортсменів офіцери збирають без попередження. Це важливо для забезпечення ефективності антидопінгової програми.

Також цього року НАДЦУ свідомо повідомив про шість проб, які взяли під час змагань, як про тести позазмагального періоду. Це є грубим порушенням всесвітнього антидопінгового кодексу.

Поряд з цим, і це є важливим аргументом нашого захисту, операція «Геркулес» не знайшла доказів щодо існування допінг-схем у Федерації легкої атлетики України.

Читайте також: Мінмолодьспорту виступає проти маніпулювань з допінгом у сфері спорту - Гутцайт

Як відреагувала Україна

Міністерство молоді та спорту майже відразу зробило жорсткі кадрові рішення. «Національна антидопінгова організація України порушила міжнародний стандарт тестування. Тому директор НАДЦУ Іван Курліщук та його заступник Ярослав Кручек подали у відставку. Міністерство заявляє, що ми займаємо чітку позицію у боротьбі з допінгом і нікому не дозволимо порушувати антидопінгові правила. Реакція на порушення буде миттєвою та жорсткою», – заявив міністр Вадим Гутцайт.

У свою чергу президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін повідомив, що 28 жовтня ця ситуація буде обговорюватися на засіданні Наглядової ради антидопінгового контролю. Керівники українського спорту повідомили WADA про намір провести своє внутрішнє розслідування, а також про готовність співпрацювати з розслідуванням.

Читайте також: Українців можуть усунути від міжнародних змагань – Жданов про скандал в НАДЦ

Що нам загрожує

Колишній міністр молоді та спорту Ігор Жданов чітко окреслив невеселі перспективи для українського спорту: «Скоріше за все, WADA розпочне процес щодо відповідності України вимогам Антидопінгового кодексу. Це наслідки грубого порушення антидопінгового законодавства керівництвом Національного антидопінгового центру. Це може призвести до відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань.

Відставка керівництва НАДЦУ навряд чи зможе погасити цей скандал. Головне завдання влади, і зокрема міністерства молоді і спорту, не на словах, а реальними справами забезпечити реалізацію дієвої та ефективної антидопінгової політики. Розпочати важкий, але необхідний діалог з WADA, ухвалити нову редакцію антидопінгового закону, який відповідає міжнародним вимогам і лежить вже декілька років під сукном у міністерстві.

Скоріше за все, українське питання буде розглянуто на засіданні Виконавчого комітету WADA 24 листопада у Парижі».

За словами відомого спортивного юриста Юрія Юрченка, санкції будуть такі ж, як свого часу із мельдонієм у Росії. А це повне чи часткове відсторонення українських спортсменів від міжнародних змагань, перехід на нейтральний статус (без прапора і гімну України), кримінальні справи для винних. Зазначимо, що санкції торкатимуться представників олімпійського спорту. Нашим футбольним клубам чи професіональним боксерам вони не загрожуватимуть.

Єдине, що наразі можна точно спрогнозувати – Україні слід готуватися до апеляцій та судів.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-