Криза «Шахтаря»: що відбувається і хто винен

Криза «Шахтаря»: що відбувається і хто винен

Укрінформ
Перед матчами Ліги Європи проти «Роми» у команди Луїша Каштру великі проблеми.

В 2021-му «Шахтар» демонструє вкрай слабкий футбол. Команда Луїша Каштру непереконливо пройшла в 1/16 фіналу Ліги Європи «Маккабі» (Тель-Авів). Незважаючи на дві перемоги – 2:0 на виїзді і 1:0 вдома, «гірники» багато помилялися в захисті та мало рухалися в атаці. Виграли, можна сказати, на голому класі.

Далі сталися дві поразки – 0:1 від «Зорі» в чемпіонаті та 0:1 від першолігового «Агробізнесу» в Кубку України. А перемога в останньому турі УПЛ над «Олімпіком» 1:0, мала скандальний присмак. Гол суперника помилково відмінили, а президент «Олімпіка» після гри брудно вилаявся в прямому ефірі. «Шахтар» відстає від «Динамо» на 4 очок і наразі грає зовсім не по-чемпіонські.

Читайте також: Стали відомі судді матчів за участю «Динамо» та «Шахтаря» в Лізі Європи

Тайсон пересидів, невизначеність Каштру і роль Срни

Перша і найочевидніша проблема – лідери команди Тайсон, Марлос і Мораес руйнують усю гру та псують мікроклімат. Тайсон давно хоче повернутися в Бразилію і втратив мотивацію. Марлос ніяк не набере форму, а Мораес знизив вимоги до себе через брак конкуренції. Вся ця ситуація стала можливою через небажання керівництва (насамперед, гендиректора Сергія Палкіна) оновлювати склад і відсутність реакції з боку тренерського штабу. Лідери відверто ігнорують настанови Луїша Каштру, а Марлос навіть свариться з тренером під час гри.

Ще одна важлива причина – завершення контракту Каштру цього літа. «Шахтар» не поспішає перепідписувати португальського тренера і створює атмосферу невизначеності і хаосу. Лідерам здається, що Каштру от-от піде і немає чого напружуватися. ЗМІ переповнені чутками про можливу відставку Каштру і переговори з потенційними кандидатами на посаду головного тренера, а це аж ніяк не покращує стосунки португальця з командою.

У клубі, звісно, все заперечують. Директор клубу Даріо Срна каже, це тимчасові проблеми, конфліктів в середині колективу немає, все налагодиться. До речі, досі незрозуміло чим саме, крім спічів для ЗМІ, займається в клубі Срна. Одні вважають його наступним головним тренером, інші сватають хорвата на місце Палкіна. Як би там не було, але його поява в керівництві можливо і детонує усі чутки та напругу.  

Читайте також: «Шахтар» веде переговори з італійським тренером Аллегрі – ЗМІ

Матчі з «Ромою» усе змінять?  

Той таки Срна, вважає, що матчі проти «Роми» стануть поворотним пунктом для команди. Мовляв, статус турніру, суперник і персона Паулу Фонсеки стануть відмінною мотивацією для «Шахтаря». Команда гратиме зовсім з іншими емоціями ніж в українських змаганнях. Тут важливо, аби гравці публічно підтримали свого тренера, а бразильські зірки переступили через власне его. Окрема роль у «сенаторів» клубу – Пятова і Степаненка. Саме вони мають відновити мир в середині команди.

Крім цього, Каштру може знову здивувати кадровими рішеннями, які вже приносили сенсаційні перемоги над «Реалом». На перший план повинні вийти молоді таланти – Трубін, Вітао, Корнієнко, Тете, Маркос Антоніо, Фернандо. А функції лідерів мають перебрати на себе Додо, Матвієнко, Майкон і Соломон.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-