«Золота» інтрига АПЛ: «Ліверпуль» проти «Ман Сіті»

«Золота» інтрига АПЛ: «Ліверпуль» проти «Ман Сіті»

Аналітика
Укрінформ
В цьому сезоні на нас чекає неймовірна чемпіонська боротьба в чемпіонаті Англії.

В англійській прем’єр-лізі (АПЛ) минуло більше третини турів і все виглядає на те, що чемпіонський титул розіграють «Ліверпуль» та «Манчестер Сіті». Наразі суперники йдуть максимально щільно і не виключено, що доля титулу вирішуватиметься на самому фініші. Водночас, формально ніхто ще не списав з чемпіонських перегонів «Тоттенгем», «Челсі» і «Арсенал». І лише «Манчестер Юнайтед» вже спростив собі мету на сезон до потрапляння в топ-4.

Читайте також: АПЛ: «Ліверпуль» повернувся на перше місце після перемоги над «МЮ»

«Ліверпуль» і «Манчестер Сіті» – головні претенденти на титул

Жодного разу в історії АПЛ дві команди не набирали більше 40 очок до 17-го туру. Нагадаємо, що у «Ліверпуля» – 45 очок, а у «Манчестер Сіті» – 44.

«Ліверпуль» встановив історичне досягнення – не зазнав жодної поразки в стартових поєдинках АПЛ, вперше за 126 років. За 17 матчів «Ліверпуль» здобув 14 перемог та тричі зіграв внічию. Якщо брати статистику пропущених м'ячів, то і тут «Ліверпуль» на першому місці – Аліссон дозволив м'ячу залетіти у сітку воріт всього 7 разів. Команда Юргена Клоппа успішно вирішила проблеми торішнього «Ліверпуля» і навіть додала в якості футболу.

«Манчестер Сіті» мінімально відстає від «Ліверпуля», за 17 матчів, лише 1 поразка. У минулому сезоні «Манчестер Сіті» зібрав рекордні в історії АПЛ 100 очок, але нині команда Хосепа Гвардіоли за всіма показниками грає краще, ніж в минулому рекордному сезоні – і це вже неймовірне досягнення. Особливо вражає логічність прогресу: команда отримала нові варіанти ведення атаки (Марез, Сане, Стерлінг) та ідеально їх використовує.

Читайте також: "Ліверпуль" здійснив кращий старт в сезоні АПЛ за 126-річну історію клубу

«Тоттенгем» та «Арсенал» – приховані учасники чемпіонських перегонів

«Тоттенгем» потрапляє в топ-4 і відстає від «Манчестер Сіті» лише на п'ять очок. За 17 матчів вони здобули 13 перемог та 4 поразки. За віком – це одна з наймолодших команд, але це не заважає їм показувати хороший результат. У «Тоттенгема» технічна команда, яка при цьому багато пробігає за матч, так що у фізичному плані вони також сильні. Маурісіо Почеттіно вибудував відмінну лінію оборони (Девіс, Тріппьєр, Алдервейрелд), а напад у цих «Шпор» і так був дуже крутий (Кейн, Аллі, Еріксен), тому там все  збалансовано і готове до великих справ.

«Арсенал» почав цей сезон в АПЛ з двох поразок, але після цього видав приголомшливу безпрограшну серію з 22 зустрічей в різних турнірах. Вона включила в себе 14 матчів в АПЛ, шість – на груповому етапі Ліги Європи і два – в Кубку англійської ліги. Але у 17 турі серія перервалася. Прогрес команди при Унаї Емері – одна з головних тем англійського сезону. Іспанець оновив склад (Торрейра, Гендузі), привніс нову тактику, додав агресії і швидкості. Клуб ніби і не бореться за чемпіонство, але структура розвитку вже позитивно виділила лондонців на тлі бездарного «Манчестер Юнайтед».

Читайте також: АПЛ: «Арсенал» переміг у дербі Північного Лондона

«Челсі» та «Манчестер Юнайтед» – головні розчарування

11 перемог, 3 поразки та 4 матчі внічию від «Челсі». Незважаючи на хороший старт сезону, проблеми «Челсі» очевидні: неповне освоєння принципів гри свого нового тренера Мауріціо Саррі, численні проблеми в організації та завершенні атак. Загалом, «Челсі» йде непогано, але вже давно не показує результати, які були в сезоні 16/17.

Після 17 турів «Манчестер Юнайтед» відстає від лідера на 19 очок і на 11 очок– від четвертого місця, яке дає право брати участь в Лізі чемпіонів в наступному сезоні. У команди різниця забитих і пропущених м'ячів –  0, а це красномовно свідчить про негаразди як біля чужих, так і біля власних воріт. В епоху прем'єр-ліги (з 1992 року) на цій стадії сезону у «Манчестер Юнайтед» ніколи не було так мало набраних очок, тож звільнення Жозе Моурінью стало цілком очікуваним. Уле-Гуннар Сульшер поки має статус кризис-менеджера, однак більшість експертів впевнені, що норвежець дасть «МЮ» позитивний імпульс.  

Яна Тернавська, Київ

Фото: theguardian.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-