Лука Модрич: війна, талант, родина

Лука Модрич: війна, талант, родина

Укрінформ
Представляємо нового короля футболу.

Хорватський півзахисник Лука Модрич обірвав десятирічну гегемонію Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду. Вперше з 2007 року кращим футболістом світу та володарем "Золотого м'яча" став не Мессі чи Роналду. Усе головне, що потрібно знати про нового короля футболу, у нашій підбірці.

Читайте також: Хорватський футболіст Модрич став кращим гравцем минулого сезону за версією ФІФА

Дитинство і війна

Модрич народився у вересні 1985 року в родині авіаційного механіка Стіпе і його дружини Радойки. Ріс майбутній півзахисник збірної Хорватії в крихітному селі Затон Обровачкі, населення якої ледь перевищує сто осіб.

Коли Луці було п'ять років, Хорватія розпочала війну за незалежність, в якій серйозно постраждала його сім'я. Батька Луки забрали в хорватську армію, але, на щастя, він вижив. А його діда, теж Луку, стратили сербські вояки.

Щитки з дерева

Родина Модрича залишила Затон і переїхала в місто Задар, де тулилася в одному номері обшарпаного готелю. Лука розповідав, що в ті роки він не підозрював про те, що в країні йде війна - батьки не хотіли лякати сина.

Батько висилав Луці половину своєї зарплати - на навчання в спортивній академії Задара. Талант Модрича помітили вже в ранньому дитинстві, про що говорив його перший тренер Томіслав Башич. Саме він змайстрував хлопчикові перші щитки з дерева.

Контракт з «Динамо»

Модрич ніколи не відрізнявся високим зростом, але завжди був в'юнким і технічним. У всіх юнацьких командах Лука виявлявся дуже низьким, що відлякувало потенційних покупців. Наприклад, «Хайдук» відмовився від Модрича саме через фізичні показники Луки.

Однак, начебто кволий Лука не тільки зумів вижити в складі «Зрінськи», але і став найкращим гравцем чемпіонату Боснії в 2003 році. «Кожен, хто здатний грати в чемпіонаті Боснії, може грати де завгодно», - зізнавався згодом Модрич.

У тому ж 2003-му, 17-річний Модрич підписав контракт із загребським «Динамо». Нічим не примітний факт, якщо не брати до уваги термін угоди - десять років! «Спочатку мене збентежила ця пропозицію, але, поспілкувавшись з сім'єю і агентом, я зрозумів: потрібно підписувати», - згадує Модрич.

Читайте також: Модрич: Мрії збуваються завдяки старанній роботі, самовідданості та вірі

«Тоттенгем», «Реал» і слова Кройфа

Модрич двічі виграв у складі «Динамо» чемпіонат Хорватії і перейшов у 2008 році у «Тоттенгем». Час в Лондоні хорват згадує з теплотою: «Тоттенгем» був першим інтернаціональним клубом у моїй кар'єрі: я провів там чотири прекрасні роки, уболівальники завжди підтримували мене, про клуб у мене залишилися чудові спогади».  

З липня 2012 року Модрич гравець мадридського «Реала». Там, власне, він і став суперзіркою. «За «Реал» ти повинен грати на високому рівні в кожному матчі - якщо ти цього не робиш, тобі не варто залишатися тут», - каже Лука.

Цікаво, що великим шанувальником таланту Модрича був легендарний голландський нападник Йоган Кройф. До речі, культова персона «Барселони». Кройф називав його «висококласним футболістом, якому необхідна свобода». Не дивно, що Луку протягом всієї кар'єри порівнюють з великим голландцем, а прізвисько Модрича – «Хорватський Кройф». При цьому, сам Модрич кумиром дитинства називає Звоніміра Бобана.

Дружина – агент, кращий відпочинок – у колі сім’ї

У 2010 році Модрич після чотирьох років ділових і романтичних відносин одружився на своєму агенті Вані Боснич. Цікаво, що Ваня на п’ять років старша за чоловіка. Нині у пари троє діток – хлопчик Івано та двоє дівчаток Ема і Софія.

Лука, на відміну від більшості футболістів, не любить галас, тусовки, світське життя. Він віддає перевагу відпочинку з родиною. «Ви ніколи не побачите Модрича в нічному клубі. Зате в зоопарку – запросто», - пише про нього видання Marca.

Футбол на все життя

Модрич зізнається, все що він отримав у житті, все завдяки футболу: «Футбол - це пристрасть і щастя, це те, що я відчуваю, коли ми виграємо. Перемога означає, що ми зробили гарну роботу. Я поки не думав, чим займуся після завершення кар'єри, до цього ще є час. Але мені б хотілося залишитися у футболі».

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-